Де і як шукати житло у Львові й скільки це коштує

Фото ілюстративне

Розповідаємо про сайти, де можна знайти оренду квартири у Львові як подобово, так і на тривалий термін

Львів — найбільше місто на заході України. Це місто з розвиненою інфраструктурою та багатою культурою, а також з великою кількістю туристичних локацій. Оренда квартири у Львові — це перша проблема, яку мають вирішити охочі перебратися до Львова. Подобова оренда житла у Львові цікава для тих, хто хоче приїхати на відпочинок до Львова. LVIV.MEDIA розповідає, як знайти житло у Львові і про те, які ціни на оренду нерухомості у Львові.

Оренда квартири у Львові: що треба знати

Багато охочих винаймати квартиру у Львові на довготривалий термін шукають пропозиції житла від власників. Однак реальність така, що знайти житло від власників для довготривалої оренди у Львові дуже важко, оскільки ринок контролюють рієлтори. Вони швиденько перехоплюють оголошення від власників і надалі просувають ці квартири вже від себе. Ще одна проблема з винаймом житла у Львові є небажання людей поселяти орендарів з домашніми тваринами. Дослідження показало, що лише 15% орендодавців Львівщини готові здати квартири людям з домашніми тваринами.

Скільки коштують послуги рієлторів у Львові

Львівські рієлтори за свої послуги просять вартість місячної оренди знайденої квартири. Це стосується лише довготривалої оренди. Що стосується подобової оренди, то LVIV.MEDIA з’ясував — комісії за такі послуги немає. Журналіст LVIV.MEDIA зателефонував за кількома такими оголошеннями й переконався: за подобову оренду житла у Львові рієлтори комісію не беруть.

Таким чином, якщо ви знайдете квартиру у Львові на довготривалий термін (зазвичай — від трьох місяців і більше) через рієлтора, то мусите мати при собі чималу суму грошей, адже, щоб отримати квартиру в оренду, вам потрібно буде заплатити:

  • за послуги рієлтора — суму, яка дорівнює вартості місячної оренди житла;
  • власникам квартири за перший і останній місяць проживання.

Знайти квартиру у Львові для оренди через рієлтора дуже просто — відповідних оголошень дуже багато на всіх сайтах з продажу та оренди нерухомості (наприклад, на LUN чи DIM.RIA), на майданчиках з оголошеннями (наприклад, OLX) чи у відповідних групах у фейсбуці.

Як відрізнити рієлторів від шахраїв

Рієлтори, які займаються питаннями оренди житла у Львові, беруть гроші лише в тому разі, якщо ви погоджуєтеся орендувати квартиру. Але якщо вам, наприклад, пропонують гроші за номери власників квартир — будьте уважні: це шахрайство. Пам’ятайте — платити рієлторам можна лише після того, як ви погодилися винайняти знайдену квартиру у Львові та уклали відповідний договір з власником чи власницею житла.

Оренда житла у Львові від власників

Попри те, що загалом ринок житла у Львові контролюють рієлтори, ви можете спробувати знайти житло від власників для довготривалої оренди. Це непросте завдання, але з ним можна впоратись.

Знайти квартиру у Львові від власників можна:

  • на сайті OLX — обравши у фільтрах оголошення від приватної особи;
  • на сайті DIM.RIA — обравши у фільтрах «Від власника»;
  • на сайті LUN (натиснувши на «Ще фільтри» та обравши «власник»);
  • у відповідних спільнотах у фейсбуці. Груп багато, знайдіть їх у пошуку за запитом «оренда квартир Львів», «оренда квартири без маклера» і так далі.

До слова, на тих самих сайтах є можливість знайти квартири для подобової оренди. Для цього треба обрати там відповідні розділи.

Як не потрапити на шахраїв під час пошуку житла від власників у Львові

В розділах та групах із пошуку житла від власників у Львові часто трапляються оголошення від рієлторів. Це не є шахрайством, а радше недобросовісною працею. На такі оголошення можна скаржитися адміністрації сервісів, де такі оголошення опубліковані.

Але існує й відверте шахрайство. Наприклад, коли власник просить переказати гроші на картку як завдаток, мотивуючи це тим, що він в іншому місті і йому треба точно впевнитися у ваших намірах. Інша шахрайська схема виглядає так: ви йдете на зустріч з власником, але точної адреси не знаєте. За кілька хвилин до зустрічі «власник» телефонує вам і каже, що потрапив у якусь халепу і йому терміново потрібна певна сума, а грошей у нього немає. Після переказу грошей «власник» зникає, а його номер телефону відразу стає недоступним.

Скільки коштує подобова оренда квартири у Львові

Подобова оренда житла у Львові має змінні ціни. Вона залежить від таких факторів:

  • близькість до центру: чим ближча квартира до центру, тим вона дорожча. В центрі переважно квартири найдорожчі;
  • період оренди: винаймати подобово квартиру у Львові буде дорожче на святкові дні або ж у вихідні. В будні ціна буде дешевшою;
  • від кількості людей: на деяких квартирах потрібно окремо доплачувати за кожну людину. Наприклад, якщо ціна за добу вказана за двох людей, то за третю, четверту, п’яту і так далі треба буде доплатити. Суми можуть відрізнятися.

Загалом у Львові можна знайти квартиру, яка за добу коштуватиме 400 грн у будні, а можна й таку, яка коштуватиме 600 грн. У святкові дні ціна може перевищувати тисячу гривень за добу — все залежить від попиту та вищезгаданих чинників.

Довготривала оренда квартири у Львові: ціни

Ціни на довготривалу оренду житла у Львові різко підскочили ще перед початком повномасштабної війни, а коли до міста масово почали переїздити люди з інших регіонів, то ціни зросли ще більше. Нижче розповідаємо про середню вартість житла у Львові в квітні 2024 року. Зауважте, що середня ціна означає, що є квартири дешевші, але є й дорожчі.

Скільки коштує орендувати 1-кімнатну квартиру у Львові

За даними сервісу LUN:

  • середня ціна оренди 1-кімнатної квартири в Шевченківському районі становить 17 тис. грн;
  • у Франківському — 16 тис. грн;
  • у Сихівському — 15 300 грн;
  • у Залізничному — 15 тис. грн;
  • у Галицькому — 14 700 грн;
  • у Личаківському — 14 тис. грн.

Скільки коштує орендувати 2-кімнатну квартиру у Львові

Середня ціна довготривалої оренди 2-кімнатної квартири у Львові становить:

  • у Шевченківському районі — 21 100 грн;
  • у Галицькому — 17 200 грн;
  • у Личаківському — 17 200 грн;
  • у Франківському — 17 200 грн;
  • у Сихівському — 16 500 грн;
  • у Залізничному — 15 тис. грн.

Подібні статистичні дані подає й сервіс DIM.RIA, але наголошуємо — це середні ціни, є й дешевші варіанти.

Від чого залежить ціна оренди квартири у Львові

  • Від курсу долара. Попри те, що національною валютою в Україні є гривня, люди страхують себе від ризиків і хочуть, щоб їм платили в доларах або ж ставлять ціну в гривнях, але орієнтуються на курс долара.
  • Від цін на продукти та енергоносії. Якщо в якийсь момент в Україні ціни різко йдуть вгору — ринку житла це теж стосується. І хоча зазвичай чинних договорів це не зачіпає, але після завершення їхнього строку вас можуть попросити платити більше, якщо ви захочете продовжити жити там, де жили дотепер.
  • Від стану квартири та її наповнення. Квартира з ремонтом, великою кількістю меблів та новою побутовою технікою буде дорожчою за квартиру зі старим ремонтом і технікою часів дев’яностих.
  • Від часу будівництва будинку. Чим новіший будинок — тим дорожчі в ньому квартири.
  • Від району. Якщо будинок розташований на віддаленій вулиці — квартири в них можуть бути дешевшими.

До речі, попри те, що Львів — велике місто, у ньому немає метро. Чому у Львові нема метро та чи потрібне воно місту, чим закінчився радянський проєкт і що від нього залишилось — читайте на LVIV.MEDIA.

Також LVIV.MEDIA розповідав про замки Львівщини — їх можна відвідати, щоб трохи відпочити від буденності.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності