В Україні готуються обмежити деякі карткові перекази

Фото ілюстративне

У Верховній Раді пояснили, кого зачеплять можливі обмеження карткових переказів

Національний банк України (НБУ) напрацьовує законопроєкт про обмеження карткових переказів. Однак голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, що такі обмеження стосуватимуться незначної кількості операцій.

За його словами, обмеження карткових переказів не стосуватимуться 99% безготівкових операцій, які люди здійснюють щодня. Гетманцев наголосив, що йдеться лише про певні аномальні операції, які використовують торговці наркотиками, нелегальними спиртом та тютюном, а також представники нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності.

«Це великі злочинні “бізнеси”, які намагаються залучити до своїх схем багатьох фізичних осіб», — сказав він.

Кому загрожує обмеження карткових переказів

Гетманцев пояснив, що 99% безготівкових операцій населення є типовими. «Але, напевно, нетиповою є операція, коли пенсіонер на свою картку збирає гроші від 100 незнайомих людей. На жаргоні злочинців це називається “дропер”, коли пенсіонер віддає свою картку мовби “в оренду” і за невеличкий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні. Таким ось операціям Національний банк і пропонує протидіяти», — наголосив Данило Гетманцев в інтерв’ю «Укрінформу».

Голова фінансового комітету Верховної Ради зазначив, що законопроєкт Нацбанку, коли він буде готовий, публічно обговорюватиметься і фінансовий комітет «ухвалить зважене комплексне рішення».

Зауважимо, що на початку 2024 року Міністерству фінансів довелося спростовувати чутки про те, що влада збирається оподатковувати надходження на банківські картки за ставкою 18%.

У лютому заступниця голови НБУ Катерина Рожкова повідомила, що Нацбанк напрацьовує механізм мінімізації податкових схем, у яких використовуються карткові перекази або перекази готівки через термінали самообслуговування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності