НБУ скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти

Тепер банки зможуть продавати населенню валюту без обмежень, фото «Радіо Свобода»

Валютні обмеження були введенні у день повномасштабного російського вторгнення, але згодом НБУ їх поступово послаблював

Національний банк України скасував усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової валюти населенню. Відповідні зміни почали діяти з п’ятниці, 1 грудня.

За оцінками НБУ, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами. Крім того, розраховують у Нацбанку, такий крок призведе до стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку.

Також з 1 грудня НБУ розширив перелік послуг, для оплати яких дозволено здійснювати транскордонні перекази громадянам, які внаслідок збройної агресії Росії проти України потребують лікування або відновлення здоров’я за кордоном. До відповідного переліку додано супутні додаткові послуги, пов’язані з процесом лікування / реабілітації в медичних закладах іноземних держав, які є його невід’ємною частиною.

Крім того, відтепер дозволено оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Сюди входять оплата за проживання, отримання візи на період навчання, трансфери від гуртожитку до навчальних офісів, оплата харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Нагадаємо, що в перший день повномасштабної російсько-української війни НБУ запровадив низку валютних обмежень. Однак вже з квітня їх почали поступово пом’якшувати. Зокрема, раніше НБУ дозволив відновити продаж і купівлю валюти онлайн та скасував фіксований курс гривні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності