Литва допоможе Україні розвивати виробництво теплової енергії з біомаси

біомаса

Українсько-литовська команда працюватиме над рішенням щодо використання біомаси для централізованого теплопостачання

Україна та Литва співпрацюватимуть у сфері сталого енергетичного розвитку та збільшення використання альтернативних видів палива.

Про це повідомляють у Держенергоефективності.

Зокрема, наразі Литовська Центральна агенція з виконання проєктів реалізує проєкт «Відновлення України: співпраця в енергетичній сфері». Йдеться про середньо- та довгострокове  планування для сприяння відновленню енергосистеми України.

Основний фокус уваги буде на системі централізованого теплопостачання та можливостях використання потенціалу української біоенергетики. Так, українсько-литовська команда працюватиме над рішенням щодо використання біомаси для централізованого теплопостачання.

«Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетики. Ми цінуємо ініціативність Литви поділитися своїм унікальним досвідом переходу на теплову енергію з біомаси. Для українських громад, які потерпають від енерготерору з боку Росії, вкрай важливо мати дієві альтернативи, які дозволять стати менш енергозалежними», - повідомила директор Департаменту розвитку відновлюваної енергетики Держенергоефективності Олена Ленська.

Нагадаємо, відновлювальна енергетика може забезпечити енергією майже 80% економіки України до 2050 року. Зараз Україна сильно залежить від викопного палива, на частку якого припадало близько 70% її первинного енергопостачання у 2020 році. Російське вторгнення призвело до окупації (Запорізької атомної електростанції та близько 44% загальних теплових потужностей) та руйнування критичної енергетичної інфраструктури, що спричинило різке зниження загального енергопостачання, тоді як попит на електроенергію до жовтня 2022 року впав на 40%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності