• Головна
  • Економіка
  • Професія за півтора року: переваги навчання в ПТУ над університетами

Професія за півтора року: переваги навчання в ПТУ над університетами

Швидше, практичніше, затребуваніше: профтех як альтернатива ВНЗ
Фото: Львівська обласна військова адміністрація

Переваги профтех освіти над вищою освітою

Навчальний сезон 2023-2024 років перебуває на завершальному етапі. Вступна кампанія 2024 року набирає обертів: майбутні абітурієнти готуються до НМТ та обирають заклади куди будуть вступати. Попри критичну потребу у спеціалістах технічного профілю та робітничих спеціальностей, вступники в більшості випадків обирають вищу освіту напротивагу професійно-технічній. Наприклад, за даними Державної служби статистики, у 2023 році до закладів професійно-технічної освіти вступило близько 100 тис. українців проти 250 тис. абітурієнтів закладів вищої освіти. Освітній портал Education.ua дослідив, чи має профтехнічна освіта переваги перед вищою

Закінчуєш навчання швидше

Щоб вивчитися на бакалавра, треба витратити 4 роки на навчання у закладі вищої освіти. А здобути професію у професійно-технічному училищі можна за 1—3 роки. Тривалість залежить від обраного фаху та від того, скільки класів середньої школи закінчив студент. До прикладу, вступник, який закінчив 11 класів, може здобути професію електрогазозварника за 1,5 року. В жодному українському університеті таких коротких термінів навчання немає.

Ще одна перевага професійно-технічної освіти — людина може безплатно здобути більше ніж одну професійну освіту та опанувати кілька спеціальностей. Це передбачено українським законодавством. При здобутті вищої освіти людина може безоплатно навчатися на одному рівні освіти (бакалавр, магістр) тільки один раз за життя. Також у закладах профтехнічної освіти більше шансів вступити на бюджет тоді, як бюджети для вищої освіти кожного року скорочують і шанси зменшуються.

Випускники ПТУ заробляють не менше

Один з міфів опирається на низький рівень зарплати після закінчення ПТУ. Насамперед рівень заробітної плати залежить від професії та вмінь самого спеціаліста, а не від того де він здобував освіту. Статистика заробітних плат за березень 2024 року це демонструє.

Попит на фахівців однаковому рівні

Порівняльна таблиця попиту на спеціалістів у березні 2024 року також демонструє відсутність суттєвої різниці. До того ж дослідження, яке провели Education.ua і Work.ua, показало, що 59% роботодавців не звертають уваги на заклад освіти, у якому навчався співробітник. І більшість не цікавляться, чи є у співробітника вища освіта за спеціальністю.

Як зазначив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров Україна потребує якісних та модернізованих ПТУ, для того, щоб зʼявлялись працівники, які здатні відбудовувати постраждалі території. “Сучасні майстерні потрібні для якісного навчання будівельників, які відбудовуватимуть зруйноване окупантами, електриків, які проводитимуть струм до відновлених будинків, столярів, які робитимуть меблі для нових квартир” — заявив Михайло Федоров.

Саме модернізація професійно-технічних училищ буде пріоритетною справою для Міністерства освіти і науки у 2024 році, тож очікуємо на зміни, які також підвищать престижність ПТУ в очах вступників.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності