Інвестиції та Львівщина: хто, куди та скільки вкладає

Інвестиції та Львівщина: хто, куди та скільки вкладає

Лише за пів року у Львівщину вклали близько 100 мільйонів доларів.

За останні пів року на Львівщину залучили близько 100 мільйонів доларів інвестицій.

Область входить у п'ятірку регіонів України за кількістю залучених грошей - стверджує керівник відділу залучення інвестицій Львівської обласної державної адміністрації Орест Фільц.

Разом з ним розповідаємо, як працює інвестування, хто вкладає гроші у Львівщину та у які проєкти.

Як залучають інвестиції на Львівщині

Відділ залучення інвестицій Львівської ОДА об'єднує весь великий бізнес на території Львівської області. Це два основні напрямки - супровід інвестицій та їх залучення.

“Підприємства, які працюють на території області і хочуть розширюватися, приходять до нас на супровід. Якщо, до прикладу, ми говоримо про завод, потужності якого хочуть збільшити, наше завдання не просто знайти ділянку, де можна щось добудувати, а спільно її обрати, скласти дорожню карту і з'ясувати, які дозволи необхідні”, - пояснює Орест Фільц.

Він додає, що відділ інвестицій може протягом 2-3 днів скласти таку дорожню карту. Її віддають інвестору, який вже самостійно проходитиме усі процедури.

“На кожному з етапів, якщо потрібна допомога, ми консультуємо, залучаємо потрібних людей і допомагаємо. Інвестори нам не звітуються, але ми завжди на зв'язку”, - говорить Орест Фільц.

Залучення інвесторів - це, за словами Ореста Фільца, більше авантюрна річ.

“Потрібно включати фантазію та багато аналізувати, відстежувати світові тренди для того, щоб успішно залучати інвесторів”, - пояснює посадовець.

Він виділяє кілька каналів пошуку інвесторів:

  • Створення проєктів і пошук інвесторів цільово

“Якщо ми маємо земельні ділянки, які пустують, ми розписуємо варіанти та прораховуємо попередньо економіку, що б там могло бути. Умовно логістичний центр. Ми прописуємо, чому вигідно його там будувати, що є поряд, за партнерською угодою робимо візуалізацію потенційного проєкту. Після цього аналізуємо, кому ця ідея може бути цікавою, та пропонуємо проєкт”, -

  • Співпраця з іноземними компаніями, посольствами та консульствами

“Ми їм надсилаємо інформацію про проєкти, в які можна інвестувати. І коли звертається хтось з інвесторів, вони можуть надати всю необхідну інформацію або вже сконтактувати з нами”, -

  • Співпраця з бізнес-школами, бізнес-середовищами, асоціаціями

“У нас є ідеї від людей. До нас або звертаються, або ми самі шукаємо ініціативи, які потребують залучення інвестора. Один такий проєкт ми зараз розглядаємо. Ми працювали з чоловіком, який займався креветковою фермою. Він поділився, що його партнери зараз облаштовують рибну ферму в Об'єднаних Арабських Еміратах. У нас в цей час якраз з'явився великий та амбітний проєкт по вирощенню риби на Львівщині. Тож зараз ми домовляємось по співпрацю з фахівцями з Еміратів”, -

Також Орест Фільц додав, що їхній відділ відкритий до будь-яких ідей та проєктів. Чудово, якщо проєкт вже має бізнес-план чи візуалізацію, але, якщо це просто ідея, фахівці відділу ЛОДА завжди готові зустрітися та поспілкуватися. Можна навіть написати їм у соцмережах та поділитися напрацюваннями.

“Така історія у нас теж є. Дівчина близько року ходила з ідеєю встановити виробничі потужності з перероблювання шин на гумові вироби. Зокрема, на покриття на дитячі майданчикт. Ми нещодавно познайомилися з нею і скоро маємо зустрітися та обговорити, які є напрацювання”, - зазначає Орест Фільц.

А для того, щоб усі процеси з пошуку інвесторів працювали чітко, у відділі діє спеціальна CRM-система (система управління відносинами з клієнтами - ред.), яка допомагає не загубити інформацію про кожного інвестора та всі проєкти.

Навіщо потрібні інвестиції

Перш за все, інвестиції - це розвиток територій та покращення добробуту громадян.

“Ми маємо розуміти, що попри більш-менш добрий розвиток центральних районів області, прикордонні території мають багато проблем. Шахти закривають, відповідно тисячі людей залишаються без добре оплачуваної роботи, багато їдуть закордон. Інвестуючи в будь-який з таких районів, ми не можемо говорити лише про кількість робочих місць, ми маємо говорити про кількість родин, які отримали роботу. Якщо чоловік чи дружина отримали роботу, то це означає, що добробут всієї родини зростає”, - пояснює Орест Фільц.

Залучення іноземних інвестицій також підіймає культуру праці.

“Оскільки кожен з іноземних інвесторів звик працювати по-своєму, ми не ідеалізуємо, що це завжди добре, але інша постановка процесів - це корисно, ми так вчимося”, - додає посадовець.

Окрім того, інвестори потенційно повертають нам людей з-закордону: “Якщо людина працювала на заводі закордоном, а таке ж підприємство відкривають у неї вдома і вона розуміє, що оплата праці теж гідна, не мінімальна, то очевидно їй простіше лишитися вдома. Таким чином ми повертаємо кваліфікованих працівників. Це розвиває нашу область”.

Орест Фільц додає, що багато інвесторів також сприяють розвитку благоустрою на територіях.

Хто такі інвестори: внутрішні й іноземні

Кожен інвестор, як і будь-яка людина, - особливий. Орест Фільц говорить, що до кожного з них доводиться шукати свій підхід.

“Іноді ми виступаємо і психологами. Мусимо зрозуміти цілі, бажання кожного, що для них є важливим, як саме нам співпрацювати та що пропонувати”, - каже посадовець.

80% інвестицій, які зараз заходять на Львівщину, - це інвестиції внутрішні, тобто українського бізнесу.

“Переважно це кошти, які або є у бізнесу, або залучені з іншого бізнесу”, - зазначає Орест Фільц.

Щодо 20% іноземних інвестицій, найбільше вкладає Кіпр. Також багато інвесторів є з Польщі, Нідерландів, Німеччини.

“До нас приглядається Казахстан. Вони зацікавлені в багатьох напрямках. Ми підготували близько 20 проєктів для них. І це речі, які можна одразу починати робити”, - розповідає Орест Фільц.

Він додав, що деякі країни, зокрема Італія, починають втрачати інтерес в Україні.

“Основною перевагою України була нижча вартість оплати праці. Зараз вже є інші країни, де дешевше. З одного боку, ми втрачаємо інвесторів, але з іншої - це означає, що наші люди кваліфіковані, їх починають цінувати саме за це, а не за низьку вартість праці”, - додає Орест Фільц.

Він також зазначив, що багато інвесторів, які зараз хочуть працювати на Львівщині, самі кажуть, що не хочуть платити мінімальну зарплатню: “Вони не хочуть навчити людей, щоб ті їхали потім закордон. Інвесторам вигідно більше платити та мати якісний процес роботи”.

Куди й скільки грошей вкладають на Львівщині

Оскільки найбільше внутрішніх інвесторів, то і вкладаються вони в розширення внутрішніх потужностей. Орест Фільц говорить, що йдеться про всі галузі: від деревообробки до зеленої енергетики.

Проте фінансують і нові проєкти.

“Зараз у нас на супроводі є трикомпонентний проєкт. Поки що шукаємо для нього локації. Інвестори хочуть створити тваринницьку ферму, приблизно на 1200 голів, молокозавод і одразу виготовляти комбікорми. Тобто хочуть мати повний цикл виробництва, а комбікорми виробляти 50% на 50% - половина на власні потреби, а половина на продаж. Це дуже амбітний та великий проєкт. Сума інвестицій від 20 мільйонів доларів”, - зазначає Орест Фільц.

Найбільше поки що інвестують у промисловість.

“Зазвичай процес від ідеї до реалізації дуже довгий, а промисловість працює оперативно. Вони вирішили й одразу роблять. Найчастіше їм треба просто взяти в оренду землю, купити землю, реконструювати приміщення чи збудувати нове. Так, наприклад, одна компанія зараз шукає приміщення, де буде підприємство на 1000 робочих місць”, - пояснює посадовець.

У зелену енергетику найбільше вкладають внутрішні інвестори. Зокрема, компанія “Greenville”, яка займається будівництвом житлових комплексів, інвестувала в сонячні панелі та вже кілька днів тому почала роботу.

Щодо сум інвестицій, найменший проєкт, який був на супроводі у відділі інвестицій, - це проєкт на 5 мільйонів доларів.

“Це не тому, що ми не займаємось меншими, просто до нас як до органу виконавчої влади приходять з більшими проєктами. Бізнес йде за гарантіями та розумінням середовища, з ким доведеться працювати. Для менших проєктів у нас є багато обласних і державних програм. У разі запиту ми скеровуємо до людей, які можуть допомогти”, - говорить Орест Фільц.

А от найбільшим проєктом стало розширення Кохавинської паперової фабрики. Підприємство інвестувало 28 мільйонів.

“Також цього тижня “Укрпошта” представила проєкт нового автоматизованого логістично-сортувального центру у Пустомитах. Це близько 60 мільйонів доларів. Цей проєкт теж частково на нашому супроводі”, - додає Орест Фільц.

Інвестиції та відкритість

Зараз у відділі залучення інвестицій працюють над інтерактивною картою інвестиційних об'єктів області. Вона має спростити пошук інформації та роботу над дорожніми картами проєктів.

“Усі інвестиційні проєкти, які є на Львівщині, стануть відкритими. Це близько 700 об'єктів. Люди, які працюють з інвестиціями або дотичні до цієї сфери, зможуть знайти необхідну їм інформацію набагато простіше”, - пояснює Орест Фільц.

На карті зобразять своєрідний цифровий паспорт громад. Окрім інвестиційних об'єктів, також розмісять великі підприємства для розуміння середовища.

Крім цього, для спрощення пошуку інвесторів та проєктів, створили телеграм-канал для інвесторів Львівщини.

“Усіх людей, з якими ми знайомі чи співпрацюємо, запрошуємо у наш телеграм-канал. Туди ми надсилаємо інформацію щодо кожного інвестора та його проєкти. Це дає можливість швидше знайти необхідних людей, знати, що відбувається, хто і що шукає”, - зазначає Орест Фільц.

Як громадам приваблювати інвестиції

Після децентралізації кожна громада має забезпечувати себе сама. А оскільки 60% прибуткового податку підприємств залишаються у громадах, то відповідно підприємства є основними джерелами утворення бюджету.

“Це великі суми, особливо якщо ми говоримо про підприємство, наприклад на 1000 людей. Тож громади мають бути зацікавлені у залучені інвестиції”, - додає Орест Фільц.

Для того, щоб громадам було простіше співпрацювати з інвесторами, для них розробили інвестиційний паспорт з основними соціально-економічними показниками.

“Для всіх громад ми провели навчання та пояснили, чому це важливо. Ми вже отримали практично всі заповнені паспорти. Тепер своїми силами забезпечуємо для громад невеликі брошури, де інвестор зможе побачити всю необхідну інформацію”, -

Орест Фільц додає, що найкраще рішення для громад - готувати інвестиційні проєкти, а не чекати поки бізнес знайде громаду сам.

Нагадаємо, нещодавно у Львові відбувся ХХ Міжнародний економічний форум. На ньому, зокрема, говорили й по інвестиції. Більше  - у відео.

Інвестиції

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності