Що буде з гривнею: думки і поради експерта

Що буде з гривнею: думки і поради експерта

Повернення гривні ймовірно можливе уже з настанням весни

Учора на міжбанку курс гривні перетнув позначку 29 гривень за долар. Востаннє такий показник фіксували у лютому 2015 року. Зараз гривня вийшла у світові лідери з темпів знецінення, поступаючись лише російському рублю. За січень цього року українська валюта впала на 5.5%.

Lviv.Media запитало в економічного експерта Віктора Гальчинського про причини падіння гривні та її перспективи.

"Це було швидше очікувано, ніж неочікувано, з огляду на політичні тенденції довкола України. Звичайно, йдеться про збільшення присутності російських військ біля наших кордонів та можлива ескалація агресії. Військовий чинник —  один з найпотужніших проявів дестабілізації. Це впливає на економіку та інвесторів", — розповідає Віктор Гальчинський.

Фахівець додає, що це природна реакція бізнесу та людини — планувати антикризові заходи і рятувати свої заощадження. Інвестори не знають, як розвиватиметься ситуація далі, тому намагаються вивести свої кошти, що і тисне на курс.

Віктор Гальчинський запевняє, що зараз ситуація під контролем і відповідні ресурси є. Нацбанк вживає заходи та продає валюту, щоб збалансувати курс. Якби не ці стабілізаційні заходи, то курс міг би бути ще різкішим.

Є шанси навіть швидко повернути курс на рівень 27-28 грн за американський долар, але в цьому зараз немає економічного сенсу.

Що буде далі

Спрогнозувати курс на найближчі дні чи тижні поки складно, адже якась одна заява чи дія політиків може усе змінити. Якщо напруження і ризики біля кордонів зменшаться, то цілком реально, що курс знизиться до рівня 27-28 грн. Але не нижче. Адже ще одним фактором є потреба купівлі валютою енергоносіїв, що теж тисне на курс.

Експерт переконаний, що зараз долар переоцінений через напруженість і панічні настрої. А для тих, хто переймається, купувати долар чи продавати та у якій валюті краще зберігати кошти, радить: зберігайте свої гроші у тій валюті, у якій заробляєте.

"Були часи, коли гривня доходила і до 40 грн за долар, але нічого, все повернулося. Так і зараз, ринковими механізмами, якщо все відкотиться у військовому плані, все минеться і для економіки. Але сподіватися на це можна не раніше весни, бо є ще серйозна ситуація з енергоносіями, які потрібно імпортувати за валюту", — пояснює Віктор Гальчинський.

Додамо, станом на сьогодні, за даними Національного банку України, курс гривні відносно долара США — 28,9879.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності