• Головна
  • Бізнес
  • Гроші
  • Заробили понад 530 млн доларів та витратили їх на війну: як працює російська схема контрабанди українського зерна

Заробили понад 530 млн доларів та витратили їх на війну: як працює російська схема контрабанди українського зерна

Заробили понад 530 млн доларів та витратили їх на війну: як працює російська схема контрабанди українського зерна

Окупанти використовували фейкові декларації та інші хитрощі

Для вивезення зерна з тимчасово окупованих територій України рф влаштувала складну контрабандну схему. Загалом від початку повномасштабного вторгнення країна-агресор заробила на цьому щонайменше 530 мільйонів доларів. Ці гроші використали для фінансування війни.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Associated Press з авторами документальної програми Frontline, пише “Громадське”.

Журналісти використали супутникові знімки та дані морських радіопередавачів, щоб відстежити три десятки суден, які здійснили понад 50 рейсів для перевезення зерна з окупованих рф територій України до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн. Також журналісти дослідили вантажні маніфести, шукали повідомлення у соцмережах та спілкувалися з фермерами, вантажовідправниками та корпоративними чиновниками.

Зазначається, що влітку судно Laodicea, що належить Сирії, увійшло до порту Лівану. Українські дипломати заявили, що на його борту викрадена росіянами агропродукція з України. Однак Ліван став на сторону кремля і дозволив судну покинути порт. Проте журналісти виявили, що це судно є частиною великої контрабандної операції, якою керує росія. Окупанти використовували фейкові декларації та інші хитрощі. В підсумку, вони вкрали українського зерна щонайменше на 530 мільйонів доларів.

Згідно з розслідуванням, у здійсненні контрабанди беруть участь бізнесмени і державні компанії з росії та Сирії, деякі з них уже потрапили під санкції США та Євросоюзу. Агропродукція, яку перевозила Laodicea, ймовірно, почала свою подорож із міста Мелітополь Запорізької області. Розслідувачі знайшли у соцмережах відео за 9 липня, на яких видно, як до Мелітопольського елеватора під'їжджає потяг із зеленими вагонами, на яких жовтими літерами було вказано назву російської компанії — ТОВ “Агро-Фрегат” — та її логотип. Крім того, за даними журналістів, працівники елеватора розфасували зерно у великі білі мішки, подібні до тих, які три тижні потому судно доставило у Ліван.

На інших відео журналісти помітили постійний потік вантажівок-зерновозів, на які нанесли літеру Z, що стала символом російського вторгнення. Також зафіксували вагони “Агро-Фрегат”, які проїздять через Феодосію в окупованому Криму. Супутникові знімки зафіксували вантажівки та потяги, які вишикувались у чергу під час завантаження зерна на судна. На супутникових знімках помітили, що 11 липня судно Laodicea стоїть у порту окупованої Феодосії. Однак радіопередавач судна був вимкнений, а його вантажні трюми — відкриті: їх заповнювали білими мішками з вантажівок.

Через два тижні судно прибуло у порт Триполі в Лівані. Однак у документах було вказано, що 10 тисяч тонн ячменю та борошна перевозять із невеликого російського порту “Кавказ”. Вантажовідправником значився “Агро-Фрегат”, а покупцем — Loyal Agro Co Ltd. Штаб-квартира останньої компанії розташовується в Туреччині. В Loyal Agro Co Ltd сказали, що отримали від росії 5000 тонн борошна. Там заперечують, що це викрадена агропродукція.

“Якби борошно було вкрадене, то влада Лівану не дозволила б його [імпортувати]”, — переконують у компанії.

Втім журналісти наголошують, що Laodicea не могла б забрати продукцію з “Кавказу”. Корпус корабля сягає 8 метрів під поверхнею, він міг би сісти на мілину в порівняно неглибокому порту — згідно з російським транспортним регулятором, порт може приймати лише судна з максимальною глибиною 5,3 метра. Натомість порт у Феодосії вдвічі глибший, тож він із легкістю міг прийняти великий корабель.

Розслідувачі кажуть, що росія продовжує незаконно вивозити українське зерно, а учасники схеми продовжують заперечувати свою участь. Експерти кажуть, що фальсифікація документів — звична справа, коли зловмисники хочуть приховати походження товарів для ухиляння від санкцій чи торгівлі забороненими товарами. Проте особливо чутливою є участь Туреччини у схемі, яка була посередником між росією та Україною під час підписання зернової угоди для відновлення експорту зерна з України.

Нагадаємо, 22 липня Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море. Згодом з Одеського порту вийшло судно, завантажене українським продовольством. Йдеться про судно “RAZONI” з 26 тис. тонн української кукурудзи, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані.

Додамо, потрібно з’ясувати, чи купувала Туреччина як держава крадене росією українське зерно. Або все ж таки це були окремі турецькі компанії. Це принципова різниця. Адже турецькі компанії можуть діяти на власний розсуд і за власною ініціативою. Таку думку вислвоив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності