• Головна
  • Бізнес
  • Гроші
  • Відбираючи пенсії в громадян: як Росія намагається врятувати напівмертву економіку

Відбираючи пенсії в громадян: як Росія намагається врятувати напівмертву економіку

Відбираючи пенсії в громадян: як Росія намагається врятувати напівмертву економіку

Світові компанії припиняють співпрацю з Росією, а влада тим часом шукає шляхи порятунку економіки

Триває сьомий день, як Росія розпочала повномасштабну війну в Україні та завдає удару по мирних жителях та інфраструктурі нашої країни. Поки вороги ведуть війну проти українців, провідні країни та світові компанії влаштували економічну війну російському агресору.

На сьогодні акції російських компаній продовжують падати та пробивати економічне дно. Акції російського "Сбербанку" на лондонській біржі впали на майже 92% до 0,02 цента за акцію.

Окрім того, акції російської компанії "Роснафта" впали на 69%, "Газпрому" на 47%, "Сургутнафтогазу" на 52%, "Полюса" на 64% та "Новатека" на 91%.

Ймовірно, однією з причин такого різкого падіння акцій є не тільки санкції заходу, а й дії Центрального банку Росії. Наприклад,, тепер російські компанії самі вирішують, чи виплачувати прибутки від куплених росіянами цінних паперів. Іноземцям наразі заборонено виплачувати доходи від корпоративних прав.

Російські пенсії на війну з Україною

У Росії пропонують позбавити населення пенсій задля збереження економіки. Російські брокери звернулись до Міністерства фінансів та Центрального банку, аби ті направили кошти з Пенсійного Фонду Росії на викуп цінних паперів. Йдеться про 1 трильйон рублів, які держава планує вкласти в акції та облігації. Зазначимо, що "Мосбіржа" вже третій день поспіль не проводить торгів та операцій за цінними паперами.

З кожним днем російський рубль знецінюється. На сьогодні Центробанк затвердив курс на рівні 91,74 руб/дол, а євро – 102,91 руб/дол. Уже завтра долар росіянам коштуватиме на 11,5 рублів більше, а євро на 11,6 рублів більше. Однак, це лише офіційний курс валют у банку, в російських обмінниках ціна за один американський долар подекуди у два рази вища за офіційну.

Російський Центробанк намагається сповільнити падіння рубля. Там більш ніж удвічі підвищили облікову ставку, з 9,5% до 20%. "Рятуючи" валюту такими рішеннями, російська влада підвищує  відсотки для населення за іпотечними та споживчими кредитами. Центральний банк дозволив банкам до кінця червня самостійно вирішувати, які ставки за кредитами встановлювати для населення. Однак відсоток повинен становити не менше встановленої облікової ставки.

Російське населення уже кілька днів живе в режимі паніки. Росіяни масово скуповують іноземну валюту та знімають кошти з банкоматів. Побоюючись ще більшого падіння рубля, російських експортерів зобов’язали продавати 80% вторгованої з продажів валюти.

Ринок нерухомості в Росії також піддався паніці. Будівельні компанії підняли ціни на новобудови на 10%, а всі продажі, зокрема й на вторинному ринку, проводять виключно у валюті. Також від рішень Центрального банку страждає ринок іпотечного кредитування, адже раніше взяти кредит на житло можна було під 8-9% річних, тепер ставка на кредит становить 20-25%.

Росія без авто

Не лише без грошей, але й без нових автомобілів. Разом із курсом валют та репутацією, на дно летить й російський автомобільний ринок.

Низка світових автомобільних компаній зупинили виробництво своїй автомобілів в Росії, а компанії, які постачали автомобілі – відмовились співпрацювати. Постачати автомобілі до Росії відмовились Audi, Volkswagen, Porsche, Chevrolet, Chery, Geely, Ford, Mercedes, а деякі марки авто закрили офіційні дилерські центри. Також автомобільні марки BMW, Mitsubishi, Volvo, Renault, Hyundai та Mazda наразі припиняють виготовлення своїх авто на заводах в Росії. Японія відмовилась поставляти підтримані автомобілі в країну агресора.

Також проблематично для росіян придбати деталі для своїх автівок. Нові автозапчастини не завозяться, а ті що є – не продають.

Росіянам залишається наразі сподіватись лише на свій вітчизняний автопром. Однак російський автоконцерн "Автоваз" призупинив виробництво. Він належить до концерну Renault, який відмовився працювати із країною агресором.

Без авіаперельотів

Світові авіакомпанії відмовляються обслуговувати й авіапарк російських компаній. Окрім закриття повітряного простору у всій Європі, Америці, Канаді та низці інших країн, невдовзі Росія не зможе забезпечити авіаперевезення всередині своєї країни.

Так, монопольні компанії Boeing та Airbus припинили обслуговувати та надавати технічну підтримку. Окрім того, компанія Airbus розглядає можливість відкликати свої літаки із країни агресора. Російський авіапарк складається орієнтовано на 60% з літаків Boeing та на 40% з літаків виробництва Airbus.

Акції російської авіакомпанії "Аерофлот" станом на 25 лютого до закриття "Мосбіржі" впали на майже 17%.

Також розірвали свої угоди із російськими авіакомпаніями ірландські лізингові компанії AerCap, SMBC Aviation Capital, Avalon.

Нема фільмів

Найбільші американські кіностудії зупинили прокат фільмів для населення Росії. Йдеться про Universal, Disney, Sony, Warner Bros. та Paramount. Росіяни не зможуть подивитись на великих екранах такі фільми як "Бетмен", "Морбіус", "Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля", "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора" чи "Людина-павук: Навколо всесвіту 2". Окрім того, Netflix не стрімитиме російські канали та призупинив роботу над російськими проєктами.

Також із країною агресором припинили співпрацювати світові виробники процесорів Intel та AMD, а свою продукцію не постачатимуть виробники електроніки Dell і Lenovo. Американська компанія Apple припинила продажі, постачання техніки та роботу своїх сервісів в Росії.

Додамо, сьогодні Європейський союз відключив від системи SWIFT сім російських банків. Раніше Lviv.Media розповідало, які наслідки для Росії спричинить відключення від SWIFT.

Гроші

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності