• Головна
  • Аналітика
  • Безплатний проїзд у маршрутках Львівщини: хто може скористатися пільгами

Безплатний проїзд у маршрутках Львівщини: хто може скористатися пільгами

Пільговий проїзд у обласних маршрутках Львівщини

Право безкоштовно їздити у громадському транспорті в Україні мають 17 категорій громадян. Частина з них, як от пенсіонери за віком, мають таку пільгу лише у міському транспорті. Натомість ветерани війни, люди, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, люди з інвалідністю, ветерани правоохоронних органів, діти-сироти та діти з багатодітних родин — це ті громадяни, яким держава обіцяє безкоштовний проїзд як всередині міста, так і між різними населеними пунктами. Втім, у реальному житті ця пільга часто не працює. Адже держава не визначила, хто і як має оплачувати пільгові перевезення. У великих містах це можна вирішити на рівні місцевих рад. Однак, коли йдеться про перевезення між містами, донедавна це було неможливо. Адже ніхто не міг порахувати, навіть приблизно, скільки пільговиків з тієї чи іншої громади "наїздили" в обласних маршрутках. А відтак - на яку компенсацію може розраховувати перевізник.

Ситуація змінилась після того, як на Львівщині вперше в Україні на приміських маршрутах почав діяти електронний квиток. Він дає можливість автоматичного обліку поїздок. Однак щоби обіцяна державою пільга запрацювала, потрібно щоби кожна громада Львівщини облікувала "своїх" пільговиків, роздала їм персональні транспортні картки, і — найголовніше — передбачила у своєму бюджеті гроші на компенсацію перевізникам. LVIV.MEDIA з'ясував, на якому етапі перебуває ця реформа, та наскільки громади готові до неї.

Станом на зараз, оскільки автоматичного обліку пільговиків нема, все залежить від фінансової спроможності та пріоритетів кожної громади. Скільки платити за своїх пільговиків перевізникам, та чи платити їм взагалі, вирішують місцеві депутати. За даними Львівської ОВА, із 73 громад області близько 20 взагалі не передбачили грошей на такі виплати.

У Золочівській громаді пільговики оплачують проїзд

Одна із громад, де вирішили не оплачувати пільговий проїзд — Золочівська. Міський голова Золочева Ігор Гриньків пояснив LVIV.MEDIA, що у бюджеті громади передбачили 142 млн грн на забезпечення обороноздатності держави. Грошей на компенсацію перевізникам не вистачило. “Ці пільги мала б повертати держава, але вона поволі скидає це на місцеві бюджеті. Це почалось, коли прийняли рішення згідно з яким військовий ПДФО пішов до державного бюджету. Зараз у нас дуже скромні цифри, нам навіть на зарплати не вистачає. Через це ми дивимось, як можемо ефективно використати кошти, і на питання пільгових перевезень ми нічого не виділяли, бо зовсім немає з чого виділити. У липні ми будемо коригувати бюджет по півріччю, і якщо ми його виконаємо і будуть кошти, тоді депутати приймуть рішення куди їх скеровувати, можливо це буде і на пільгове перевезення», — сказав Ігор Гриньків.

Самбірська громада витрачає на пільги найбільше

Натомість найбільше грошей на пільгові перевезення цьогоріч виділила Самбірська міська рада, яка скерувала на програму компенсацій перевізникам 2 млн 700 тис. грн. З них 500 тисяч гривень передбачено на компенсацію проїзду залізницею, а 2 млн 200 тисяч — автомобільним транспортом. Самбір відшкодовує перевізникам проїзд усіх пільгових категорій громадян, а не лише учасників бойових дій.

“У нас немає місцевого перевізника саме по місту Самбір, є районний перевізник, який є лише один, відповідно у нас немає іншого вибору, як працювати з ним. Відповідно ми мусимо компенсувати йому за перевезення усіх пільгових категорій наших громадян. Ми розуміємо, яка зараз ситуація, і якщо перевізник просто буде закривати маршрути, то наші громадяни не зможуть добиратися куди їм потрібно, тому з розумінням ставимось, що у  держави зараз непростий час, відповідно ми підтримуємо і перевізника і державу”, — сказав у коментарі LVIV.MEDIA міський голова Самбора Юрій Гамар.

Для учасників бойових дій виготовлять 50 тисяч транспортних карток

Після впровадження електронного квитка Львівська обласна військова адміністрація почала переговори із громадами Львівщини. Почати вирішили з учасників бойових дій. Як розповів LVIV.MEDIA директор департаменту дорожнього господарства Львівської ОВА Орест Шуліковський, для початку із кожною громадою підписують меморандум — план дій, в якому прописані обов’язки всіх сторін. Після цього громади повинні підрахувати точну кількість учасників бойових дій, а також зібрати їх особисті дані, на основі яких виготовлятимуть пільгові транспортні картки.

Інвестор, який впроваджує роботу електронного квитка на Львівщині, "Smart Ticket Technology" зобов’язався за власні кошти виготовити 50 тисяч пластикових транспортних карток для учасників бойових дій. Їхні поїздки будуть валідуватися у кожній обласній маршрутці. Це потрібно для того, щоб підприємства-перевізники могли підрахувати точну кількість поїздок, за які громади повертатимуть їм гроші.

“Через автоматизовану систему обліку оплати проїзду (АСООП) відбувається точний підрахунок поїздок. Ми адаптовуємо валідатори, які вже встановлені на маршрутах, щоб можна було фіксувати кількість проїздів учасників бойових дій. АСООП це не тільки безготівка, як багато хто думає, вона також складається із обліку готівки та пільговиків. Ми повинні облікувати пасажира, тому що якщо територіальна громада повинна компенсувати проїзд за пільговиків, вона повинна знати, скільки їх проїхало, і скільки разів вони скористались такою послугою”, — пояснює Орест Шуліковський.

Новояворівськ першим починає облік пільговиків

Новояворівська громада на Львівщині першою в Україні розпочала облік пільговиків для обласних маршрутів. На початку квітня Львівська ОВА, інвестор проєкту ТОВ "Smart Ticket Technology" та Новояворівська міська рада підписали відповідний меморандум. Як розповіла заступниця голови Новояворівської ОТГ Галина Джулай, у їхній громаді крім учасників бойових дій вирішили виготовити транспортні пільгові картки також для ветеранів війни та членів родин загиблих героїв. Кошти на відшкодування перевізникам у цій громаді виділяють четвертий рік поспіль. Минулого року в бюджеті на ці витрати передбачили 600 тис. грн, а цього — 500 тис. грн.

“Ми хочемо впровадити е-квиток, щоб мати чіткий облік: скільки поїздок у нашій громаді здійснюють пільговики. Зараз ми будемо обліковувати ще не всі пільгові категорії, а лише найбільш вразливі, тобто особи з інвалідністю внаслідок війни І, ІІ, ІІІ групи, а також хочемо зробити пільги для родин загиблих героїв і, звичайно, учасників бойових дій. Зараз наше управління соцзахисту розробляє відповідне погодження, тому що потрібна згода людей на опрацювання їхніх персональних даних”, — пояснила Галина Джулай.

Від часткових компенсацій до повного обліку пільговиків

У Львівській ОВА наразі не називають конкретної дати початку роботи електронних пільгових квитків. У перспективі, коли система обліку поїздок і компенсації їх вартості працюватиме досконало, почнуть облік не лише учасників бойових дій, а усіх пільгових категорій. і тоді перевізники зможуть отримати більші компенсації.

Директор обласного департаменту дорожнього господарства Орест Шуліковський наголошує: щоби е-квиток на Львівщині запрацював бездоганно, усі пасажири повинні проходити валідацію. Йдеться і про тих, хто розраховується готівкою (в такому випадку водій має видавати паперовий квиток), і про тих, хто оплачує проїзд банківською картою, і про пільговиків. Коли ці три складові будуть працювати одночасно, всі учасники ринку пасажирських перевезень зможуть підрахувати точну кількість пасажирів та проводити чіткий облік поїздок. Лише після цього можна буде гарантувати безплатний проїзд усім людям, які мають на це право.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності