В Україні спалах гепатиту А: що відомо про поширення недуги

В Україні спалах гепатиту А: що відомо про поширення недуги

На Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію, Київщина під загрозою, на Львівщині ситуація поки що контрольована

Міністерство охорони здоров'я 31 жовтня оголосило надзвичайну ситуацію на Вінниччині через спалах гепатиту А. У лікарні області госпіталізували 144 людини, з них 25 — діти. Того ж дня у Департаменті охорони здоров’я КМДА заявили, що й Київ перебуває у зоні потенційної небезпеки. У Львівській області ситуація наразі контрольована, однак від початку року в області захворювання діагностували у 19 осіб. Серед них п’ятеро дітей. У такий період упродовж 2022 року в області був зареєстрований лише один випадок вірусного гепатиту А.

Що це за хвороба та чи існує спосіб запобігти захворюванню розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Як можна інфікуватися гепатитом А

Вірусний гепатит А (відомий також, як хвороба Боткіна) — це запалення печінки, яке викликається вірусом гепатиту А. Передається фекально-оральним шляхом. Заразитися можна через воду, у якій був антиген вірусу, харчові продукти, забруднені вірусом, через посуд чи доторки хворої людини, якщо вона не дотримується правил належної гігієни. Також підхопити хворобу можна через спільні багаторазові рушники та інші речі.

Небезпека гепатиту у тому, що хвороба має дуже довгий інкубаційний період. Від моменту того як збудник потрапив в організм до початку перших клінічних ознак може пройти до 45 діб. Окрім того, людина є найбільш заразною тоді, коли ще немає класичних симптомів”, — зазначає Наталія Іванченко-Тімко.

Основними симптомами є :

  • слабкість;
  • підвищена температура тіла (стан, подібний до ГРВІ);
  • втрата апетиту; 
  • нудота, блювота, діарея;
  • біль у животі, особливо в правому підребер'ї;
  • пожовтіння шкіри та слизових оболонок;
  • потемніння сечі;
  • знебарвлення калу.

У першу чергу інфікуються контактні люди. “Якщо хворий працює на водних господарствах, в закладах громадського харчування чи торгівлі, то може стати джерелом інфікування для дуже багатьох осіб”, — розповіла лікарка.

Лікування хвороби

Специфічного лікування від хвороби немає, існує лише симптоматичне. Буває легкий, середньоважкий і важкий перебіг хвороби. “Лише лікар визначає, коли потрібно хворого госпіталізувати. Але вдома дуже важливо обмежити кількість контактів”, — пояснила медикиня.

Як вберегтись від недуги

Проти гепатиту А існує специфічна і неспецифічна профілактика

Неспецифічна полягає в дотриманні правил особистої гігієни. Тому потрібно мити руки перед їжею, повертаючись з вулиці, після туалету та поїздок у громадському транспорті. Ретельно мити овочі та фрукти, протирати коробки та обгортки від продуктів. Воду вживати тільки гарантованої якості або кип'ячену. Специфічною профілактикою є вакцинація. Щеплення є рекомендованим, тому його роблять за власний кошт.

В Україні зареєстровано дві вакцини: «Хаврікс», якою щеплять дорослих та дітей і «Твінрікс», що захищає від гепатиту А та B. Щоб зупинити спалах достатньо одноразового щеплення. Але щоб був імунітет на 20 років через 6 місяців слід зробити ревакцинацію”, — зазначила Наталія Іванченко-Тімко.

Екстрена вакцинація від гепатиту А рекомендована протягом двох тижнів від моменту контакту з хворою людиною.

Нагадаємо, 24 жовтня у МОЗ повідомили, що на Вінниччині зафіксували спалах вірусного гепатиту А. Тоді у Вінниці 60 людей госпіталізували з підтвердженим діагнозом. Наступного дня кількість хворих різко зросла і в області були госпіталізовані 100 осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності