• Головна
  • Україна
  • На Вінниччині зафіксували спалах вірусного гепатиту А: 60 людей госпіталізовані

На Вінниччині зафіксували спалах вірусного гепатиту А: 60 людей госпіталізовані

На Вінниччині зафіксували спалах вірусного гепатиту А: 60 людей госпіталізовані

Також 14 пацієнтів перебувають під наглядом медиків та очікують підтвердження діагнозу

На Вінниччині зафіксували спалах вірусного гепатиту А. У Вінниці 60 людей госпіталізували з підтвердженим діагнозом, серед них 14 дітей. Ще 14 пацієнтів перебувають під наглядом лікарів та очікують підтвердження діагнозу. Про це 24 жовтня повідомили у МОЗ.

Станом на 24 жовтня епідеміологічного зв’язку чи єдиного джерела інфікування не знайшли. Наразі у регіоні перевіряють ймовірні причини спалаху: від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання. Зокрема, на лабораторне дослідження відібрали 66 проб води (з громадських джерел питної води, приватних криниць, точок продажу питної води чи розподільчої мережі) — 53 з них вже перевірили, вони відповідають санітарним нормам.

Що відомо про гепатит А?

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається через забруднені продукти чи воду, недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти. Не варто використовувати воду із неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду треба обов’язково кипʼятити перед вживанням. Окрім цього, не слід забувати про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед вживання їжі і після контакту зі сміттям — допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Проти гепатиту А можна щепитися, вакцини зареєстровані в Україні та продаються на фармринку. У МОЗ додають, що особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності