• Головна
  • Війна
  • “Демобілізація в гарячій фазі війни неможлива” — полковник ЗСУ Петро Черник

“Демобілізація в гарячій фазі війни неможлива” — полковник ЗСУ Петро Черник

Демобілізації в гарячій фазі війні неможлива — військовий аналітик

Військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник розповів LVIV.MEDIA про новий мобілізаційний закон і пояснив чому демобілізація зараз неможлива

У четвер, 11 квітня, Верховна рада України у другому читані схвалила новий закон про мобілізацію. Проте у новому законі відсутній пункт про демобілізацію на прохання українського Генштабу. Військовий аналітик і полковник ЗСУ Петро Черник поділився своїми думками щодо нового мобілізаційного закону і про відсутність пункту про демобілізацію.

Закон про мобілізацію мусить працювати

Попри всі спірні моменти у мобілізаційному законі Петро Черник запевняє, що закон мусили прийняти і що він поступово буде покращуватись. “Закон мусить працювати на посилення мобілізаційного потенціалу нашої країни. Ніхто крім нас воювати не буде. Ми 30 років не готувалися до війни і ми відповідно не розробляли комплексного законодавства під такі умови, включно з мобілізаційним законодавством. Так не могло бути що ми одразу “родимо” якісний, досконалий і справедливий закон. Ми на цей шлях стали і ми мусимо його пройти” — зазначив полковник ЗСУ Петро Черник.

Відео розмови Петра Черника з журналісткою LVIV.MEDIA

Демобілізація в гарячій фазі війни — це не серйозно

Петро Черник стверджує, що поки ніяких спекуляцій навколо пункту про демобілізацію бути не може. “Ну яка демобілізація у гарячій фазі війни? Це не серйозна розмова. Закон про мобілізацію покликаний наситити Збройні сили молодим поколінням і відповідно ротаційним ресурсом. Закон про демобілізацію повинен бути — це 100%. Але мусимо пройти нинішнє велике загострення, яке буде тривати орієнтовно до осені й тільки тоді треба тверезо дивитися на ситуацію і розробляти якісь норми закону. Для того, щоб демобілізувати людину, яка умовно віддала 36 місяців свого життя війську, треба його кимось замістити. Не може такого бути, щоб на місце тих кого демобілізували, не знайшлось людей, які їх замістять. Це взагалі загроза існування нас, як нації” — наголосив військовий аналітик.

Молоді кращі за старих

Полковник Черник у розмові з LVIV.MEDIA підкреслив, що чим менший середній вік в армії, тим якіснішою вона буде. “Не будемо викривлювати реальність. Є різниця між солдатом 25 років і солдатом за 40 років. Є різні фізичні і когнітивні моменти. Середній вік вояка США — 26 років. Це молоді люди. Вони завжди краще і зосередженіше воюють, легше засвоюють нову зброю та у них стан здоровʼя кращий, ніж у чоловіка, якому за 40 років. І не треба перебільшувати, що усіх одразу поставлять до строю. Буде адекватна та збалансована ситуація в частині мобілізації. По-іншому бути не може” — розповів полковник Петро Черник.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності