• Головна
  • Війна
  • Атака на аеродром “Морозовськ”: аналіз і наслідки

Атака на аеродром “Морозовськ”: аналіз і наслідки

Атака на аеродром “Морозовськ”: аналіз і наслідки

У РФ все частіше виникають проблеми з захистом стратегічних обʼєктів

В ніч на 5 квітня СБУ разом із військовими та Силами оборони здійснили потужну атаку на військовий аеродром “Морозовськ”, який розташований у Ростовській області. Знищено мінімум шість літаків тактичної авіації, а ще вісім літаків — пошкоджені. Майже 20 осіб загинули або отримали поранення.

LVIV.MEDIA поспілкувався з експертом в питаннях авіації і заступником гендиректора компанії із виробництва засобів РЕБ Анатолієм Храпчинським для того, щоб проаналізувати нічну атаку і дізнатися про можливі наслідки.

В Росії недостатня кількість ППО і недосконала система захисту

Попри те, що росіяни намагались збити українські дрони своїми засобами ППО, у них це вийшло не надто вдало. “По цьому випадку видно певну синергію того, що в росіян недостатньо засобів захисту неба і сама якість засобів недосконала. Росіяни стикнулися з тим викликом, з яким українці стикнулися, коли вперше побачили шахеди у своєму небі. Для них це новий вид загрози і відповідно потрібно новий вид протиповітряної оборони” — розповів Анатолій Храпчинський.

Хоча у Росії є системи захисту “Панцир”, які створюють низьковисотне радіолокаційне поле, вони не ідеальні: “Насправді Панцирі у них “сирі”. Бували випадки, що вони знищували зграю птахів, замість повітряних цілей. Тому можна казати, що у них погана якість і вони не були готові до таких дронів з нашого боку” — зазначив експерт.

Для атак на різну дистанцію використовують дрони різних розробок

Які саме дрони Сили оборони України використовували під час атаки — невідомо. Варіантів може бути безліч.

Україна почала розробляти декілька видів дронів з різним навантаженням, різних типів. Ми почали створювати багатофункціональну систему, яка мала б можливість знищувати на близьких і дальніх дистанціях. У нас широка лінійка ударних БПЛА, які можу знищувати обʼєкти на території РФ. Ми це зараз і бачимо” — розказав Анатолій Храпчинський. Також експерт зазначив, що дрони виготовляються опираючись на потреби військових, а не на потреби держзамовлень.

Наслідки атаки будуть відчутні, але не відразу

На аеродромі “Морозовськ” розміщувались літаки тактичної авіації Су-27 та Су-34. Саме з цих літаків Росія активно скидає авіаційні бомби на позиції ЗСУ і прифронтових українських містах.

Росіяни намагатимуться показати що у них все окей. Але у них через певний час почнуться проблеми,” — запевнив експерт з питань авіації. Також Анатолій Храпчинський пояснив, що українські атаки на тактичну авіацію ворога впливатиме й на використання росіянами стратегічної авіації, яка частіше ламається і дуже дорога у ремонті. Ймовірно росіяни рідше використовуватимуть стратегічні літаки для масових обстрілів і зосередять їх на атаках ближче до лінії фронту.

“Найближчим часом ми не відчуємо різку зміну. Але з часом, коли Росія почне стикатись з недостачею пілотів, літаків, вони будуть змушені відтягувати якомога далі тактичну авіацію. Це зриває плани росіян їх використанню ”, — додав Храпчинський

***

Тим часом зʼявилася інформація про ще одну успішну атаку українських Сил оборони на аеродром “Енгельс-2” і на аеродроми в Єйську та Курську. Пошкоджені три стратегічні бомбардувальники Ту-95МС і два тактичні літаки Су-25.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності