• Головна
  • Війна
  • Атаки в глиб Росії: аналіз атаки українських дронів на Татарстан

Атаки в глиб Росії: аналіз атаки українських дронів на Татарстан

Атака українських БПЛА на Татарстан

Розмова з заступником Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експертом з авіації Анатолієм Харпчинським

Заступник гендиректора компанії із виробництва засобів РЕБ, експерт з авіації Анатолій Харпчинський детально розповів про атаку українських БПЛА на російський регіон Татарстан, яка трапилась у ніч на 2 квітня.

Відстань у 1300 км це мінімум який подолав БПЛА

Відстань від кордону України до заводу, який виробляв шахеди, у Татарстані — 1300 км. За словами Анатолія Харпчинського, це лише мінімальна дистанція, яку міг подолати український безпілотник. “Треба не забувати, що наші БПЛА летять обходячи ППО ворога, обходячи засоби радіоелектронної боротьби. Також треба обходити густонаселені пункти, бо там можуть сповістити про наявність безпілотника у повітрі. Тому можемо казати про значну відстань, яку пролітає безпілотник. У нас уже є розробки, які можуть працювати на відстані 2500 км” — розповів Анатолій Харпчинський.

Росіяни не розраховували на таку дальність атаки

За словами Харпчинського завод з виробництва шахедів росіяни спеціально будували далеко від кордону з Україною, щоб унеможливити атаку на нього. “При будівництві росіяни одразу розраховували на велику відстань і те, що ніщо не долетить туди. Тому вони й будували завод саме там. До того ж дослідники й інженери, які працювали на тому заводі, працювали не тільки над збиранням шахедів. Вони працювали над штучним інтелектом і над чіпами, які інтегруються в російське озброєння” — зазначив експерт. Також він додав, що на працівників російського заводу атака могла справити психологічний тиск, який також відзначається на працездатності.

Повна версія розмови з експертом в питаннях авіації youtube каналі LVIV.MEDIA

У виробництві українських безпілотників використовують ШІ

Анатолій Харпчинський розповів, що українські розробники інтегрують штучний інтелект в БПЛА, аби той допомагав обходити російську ППО. “Насправді нам треба обходити ворожий РЕБ, ворожу протиповітряну оборону. Завдяки впровадженню таких високотехнологічних рішень ми можемо казати, що БПЛА може в автономному режимі відпрацьовувати по важливих цілях, які знаходяться далеко” — відповів заступник гендиректора компанії із виробництва засобів РЕБ. До цього він додав, що у нас є перспективні розробки БПЛА з реактивною тягою, які здатні нести 200-300 кг на відстань 500-1000 км.

Україна буде збільшувати радіус дії БПЛА

Анатолій Харпчинський розповів, що більшість стратегічних російських обʼєктів знаходяться на відстані до 2000 км від кордонів з Україною, тому треба працювати над збільшенням радіуса дії дронів. “В Росії є безліч заводів, які знаходяться під Москвою, так і ближче. На них виготовляють бомби і ракети. Це все потрібно уражати. Бачимо, що використовується тактика масованих обстрілів. Найближчим часом ми почуємо про ще декілька якісних ударів по стратегічних підприємствах РФ” — розповів експерт. В України є велика кількість розробок, які будуть покращувати як самі БПЛА, так і їх застосування. Кількість розробок буде збільшуватись.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності