• Головна
  • Світ
  • Дрони атакували російське місто, де виготовляють «шахеди»

Дрони атакували російське місто, де виготовляють «шахеди»

Атака дронів на Татарстан

Виробництво «шахедів» у Росії розташоване за 1200 км від України

Невідомі дрони вперше атакували підприємства в Єлабузі та Нижньокамську в російському Татарстані. Про атаку повідомили місцеві жителі, які опублікували відповідні відео в соціальних мережах. Також атаку на регіон підтвердив очільник Татарстану Рустам Мінніханов, а згодом і українські спецслужби.

Чиновник не назвав підприємства, які зазнали атаки невідомих дронів. Однак російський Telegram-канал Baza вказує, що йдеться про особливу економічну зону «Алабуга». Вона розташована за понад 1200 кілометрів від кордону з Україною.

У цій економічній зоні є нафтопереробний завод «Елаз-Нафтопродукт». Крім того, там працює завод з виробництва іранських дронів-камікадзе Shahed, якими Росія майже щоночі атакує Україну. До виробництва дронів росіяни активно залучають підлітків. Низка джерел повідомляють, що дрони влучили саме в завод з виробництва «шахедів». Зокрема, цю інформацію повідомило «Громадське» з посиланням на джерела в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Як йдеться в повідомленні, під атакою опинився завод, на якому росіяни збирають іранські «шахеди», маркуючи їх під «Герань-2». Цю операцію провело ГУР МО. Співрозмовник журналістів заявив про «значні руйнування виробничих потужностей».

Крім того, дрон завдав удару по заводу «Танеко» у російському Нижньокамську. Є неофіційна інформація про влучання в одну з установок.

Відомо, що на територію особливої економічної зони впали три дрони, за різними даними відомо про шістьох постраждалих. Росіяни заявляють про пошкодження гуртожитку.

Згодом стало відомо, що удар по Татарстану — це спецоперація ГУР і СБУ. Джерела у цих службах повідомили «Українській правді», що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ в Нижньокамську, після чого там виникла пожежа. Потужність цієї установки складала 8 млн тонн нафти, а це — 2,6% від загальної річної переробки РФ на рік. Окрім того, цей завод входить в 5-ку найбільших НПЗ РФ.

Напередодні міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомляв, що українські дрони вже літають на понад 1000 кілометрів. За його словами, Україна збільшила виробництво дронів дальної дії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності