• Головна
  • Війна
  • СБУ заблокувала постачання в Росію комплектуючих для «Шахедів» і крилатих ракет

СБУ заблокувала постачання в Росію комплектуючих для «Шахедів» і крилатих ракет

Начальник управління Департаменту кібербезпеки (ДКІБ) СБУ Ілля Вітюк

За два роки повномасштабної війни СБУ відбила майже 10 тисяч кібератак

Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували постачання комплектуючих до російської зброї, зокрема деталей для виробництва «Шахедів» і мікросхем для крилатих ракет. Про це 15 березня розповів начальник управління Департаменту кібербезпеки (ДКІБ) СБУ Ілля Вітюк.

«Ми здійснюємо перекриття ланцюгів постачання комплектуючих до російської зброї. Один із прикладів – вже заблокували поставку сервомоторів для виробництва 1600 «Шахедів» і 4000 мікросхем для крилатих ракет», – заявив Ілля Вітюк. Окрім того, він розповів, що кіберфахівці працюють на лінії фронту над знищенням ворожих систем РЕБ і РЕР, а також над перехопленням ворожих безпілотників, які координують ракетні та артилерійські удари по Силах оборони.

За словами Іллі Вітюка, розвідувальна інформація, отримана Департаментом кібербезпеки, допомагає запобігти людським жертвам. Так само як і відбиття кібератак. «Кібервійна – це не щось абстрактне і віртуальне. Кожна відбита атака – це недопущена спроба завдати шкоди нашій державі і людям. Уявіть: спецслужби рф зламали месенджери одного військового і таким чином зʼясували точне місце і час запланованого збору, і в результаті – приліт і десятки загиблих», – пояснив начальник ДКІБ.

Так, за 2 роки повномасштабної війни СБУ відбила майже 10 тис. кібератак, більшість з яких – ще на початковій стадії. Ці кібератаки мали різну мету: розвідувальну, деструктивну, психологічного впливу або комбіновану. Ілля Вітюк заявив, що російські спецслужби будуть нарощувати свій кібернаступальний потенціал. Але водночас нагадав, що й СБУ проводить власні спецоперації у кіберпросторі та влаштовує «бавовну» ворогу, знищуючи різні військові об’єкти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності