• Головна
  • Війна
  • Єврокомісія та Литва нададуть Україні 15,5 млн євро на побудову шкільних укриттів

Єврокомісія та Литва нададуть Україні 15,5 млн євро на побудову шкільних укриттів

Фото: Міністерство освіти і науки України

Укриття побудують у шести областях України

Європейська комісія спрямує 15 млн євро на будівництво шкільних укриттів в Україні, а Литва виділить на програму пів мільйона євро. Відповідну угоду підписали Представництво ЄК в Україні та литовське Центральне агентство управління проєктами (CPVA), повідомило Міністерство освіти і науки України, у четвер, 25 січня.

25 січня МОН відвідали представники Європейського Союзу. Представництво ЄС в Україні відзначило, що через знищення Росією шкіл, дитячих садків та інших освітніх закладів, кожна сьома школа в Україні пошкоджена або зруйнована.

“В країні зростає покоління дітей, які взагалі не відвідують школу. Близько 1,6 мільйона школярів і 0,2 мільйона дошкільнят не відвідують навчальні заклади, а близько 900 000 дітей заявляють про бажання навчатися дистанційно”, ідеться в повідомленні Представництва ЄС в Україні.

Водночас МОН разом із партнерами та місцевими ОВА допоможе визначити пріоритетні заклади, для яких будуватимуть укриття. Це будуть школи з найбільшою кількістю учнів, які не мають мінімально обладнаних укриттів у підвалах чи станцій метро поблизу, через що навчання доводиться проводити дистанційно.

Укриття будуватимуть у регіонах, які потерпають від військових дій найбільше — на Чернігівщині, Сумщині, Миколаївщині, Запоріжжі, Харківщині та Одещині. У цих областях планують побудувати щонайменше 5 укриттів.

Нові бомбосховища, які зможуть вміщувати до тисячі людей, будуть під землею поруч зі школою. Також їх обладнають радіаційним захистом. У МОН зазначили, що укриття як захищатимуть від небезпеки, так і будуть облаштовані під навчальні класи та простори для позакласних занять. Зазначається, що завдяки новозбудованим сховищам близько п’яти тисяч учнів цих шкіл у найближчі півтора року зможуть повернутися до офлайн навчання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності