У Львові відремонтували укриття на 300 осіб, яке не діяло 64 роки

Укриття на вулиці Городоцькій

У сховищі облаштували санвузли, ігрову зону для дітей, установили електричні батареї

У Львові на вулиці Городоцькій поблизу цирку відновили укриття, яке не діяло 64 роки. У приміщенні провели каналізацію, водопостачання та інтернет, зробили освітлення й нову вентиляцію, установили систему автоматичного відчинення дверей з початком повітряної тривоги. Укриття площею 215 кв. м вміщує до 300 людей.

Двері укриття обладнані спеціальною системою замків і датчиків, завдяки яким двері до сховища автоматично відчиняються на початку тривоги і зачиняються після її завершення. Такі системи від технологічної компанії Ajax Systems (компанія, що розробила застосунок «Повітряна тривога» — ред.) встановили раніше в укриттях в Києві, і зараз встановлюють в Київській, Рівненській та Закарпатській областях.

«Після завершення тривоги 20 хвилин ми вичікуємо, коли всі виходять, і двері автоматично зачиняються. Додатково тут встановлені тривожні кнопки і датчики з фотофіксацією — для того, щоби відповідальні люди були впевнені, що в укритті нікого немає після того, як двері зачинилися. Навіть після блекауту, ця система зможе працювати ще 5 діб», — пояснила керівниця відділу проєктних рішень Ajax Systems Леся Попадюк.

В укритті облаштували дитячий куточок і місця відпочинку для дорослих. Також сховище обладнали чотирма санвузлами, двома умивальниками, зробили запаси води.

Загальна вартість відновлення сховища склала 2,6 млн грн. Під час ремонту звідси вивезли близько 30 тонн сміття, яке накопичувалося там з 1959 року.

«Вивезли 2 контейнери по 13 кубів сміття. Це стара вентиляція, яку ми зрізали, і гілки, дошки, різні старі речі. Входи були завалені, і їх розчищали — і це також багато різного сміття. Це також різні будівельні відходи, купа старих речей, які були там», — каже Ірина Мауль, директорка Львівського комунального ремонтно-аварійного підприємства.

Цьогоріч у Львові планують облаштувати ще чотири укриття з цілодобовим доступом — на вулицях Теліги, Похилій, Солодовій та Шевченка.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності