• Головна
  • Війна
  • Російська пропаганда захоплює Африку: чому Україна має мало підтримки на цьому континенті

Російська пропаганда захоплює Африку: чому Україна має мало підтримки на цьому континенті

Російська пропаганда захоплює Африку: чому Україна має мало підтримки на цьому континенті

Російська військова розвідка планувала пропагандистську кампанію з використанням африканських ЗМІ

Проросійський контент, який представляє спотворену версію війни в Україні та просуває інтереси Росії в Африці, завойовує аудиторію на континенті.

Про це пише The New York Times.

Протягом останнього року в новинних виданнях і на платформах соціальних медіа в Африці дедалі частіше з’являється потік проросійського контенту. Повідомлення мають на меті викликати підтримку вторгнення РФ в Україну та представити зростаючу присутність Росії на африканському континенті як вигідну, водночас очорнюючи американську та європейську, особливо французьку, участь в Африці.

Серед документів розвідки США, які попали в мережу минулого тижня, є звіт про те, що російська військова розвідка в лютому планувала пропагандистську кампанію з використанням африканських ЗМІ, щоб «реорганізувати» громадську думку в Африці з Росією, подалі від Заходу.

Так, різноманітні ЗМІ передають цей контент, включаючи впливових людей у ​​соціальних мережах, новинні вебсайти, телебачення, уклавши угоди про партнерські відносини з фінансованими Кремлем компаніями.

Російська пропаганда в Африці

Деякі з джерел, на думку експертів, пов’язані з ПВК «Вагнер», яка діє одразу в кількох африканських країнах, поширюючи дезінформацію, надсилаючи тисячі найманців для підтримки дружніх урядів і видобутку золота та інших природних ресурсів.

«Російські фейкові новини виробляються тут у промислових масштабах. «Доблесть» проросійських акаунтів незаперечна», — сказав Абдулай Гуіндо, координатор вебсайту перевірки фактів Benbere, що базується в Малі, де присутні «вагнерівці».

Водночас охоплення західних ЗМІ в деяких частинах континенту скорочується. Зокрема BBC скорочує десятки журналістів в Африці та закриває щонайменше три канали, що ведуть мовлення місцевими африканськими мовами. Також «Radio France Internationale» та «France 24», які фінансуються урядом Франції, призупинили мовлення в Малі та Буркіна-Фасо, звідки лідери, прихильні до Росії, вислали французьких репортерів. Такі заборони «створили простір для ЗМІ, відкритих для проросійського наративу», заявили «Репортери без кордонів» у нещодавньому дослідженні.

Так, від Центральноафриканської Республіки до Мадагаскару, від Малі до Південної Африки, Росія прагне позиціонувати себе як оплот проти Заходу в Африці. Цей вплив став ще більш очевидним для західних урядів, коли 26 із 54 країн континенту відмовилися приєднатися до голосування в ООН щодо засудження російського вторгнення в Україну.

Натомість інтерв’ю з понад двома десятками урядовців, аналітиків і журналістів показують, як засоби масової інформації та операції з дезінформації просувають інтереси Росії в Африці.

«Ми зіткнулися з джаггернаутом», — сказав генерал Паскаль Янні, французький військовий чиновник, відповідальний за протидію російським операціям з дезінформації в Західній Африці.

Російський вплив на ринку африканських ЗМІ

Невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Європейський Союз призупинив роботу російської пропагандистської телевізійної мережі RT [скорочення від Russia Today, - ред.]. Відтоді вона розширила свою діяльність в Африці та розробила «англомовний африканський центр» у Йоганнесбурзі, щоб «охопити якомога ширше коло історій, які цікаві як місцевій аудиторії, так і міжнародним глядачам RT», – сказала Анна Бєлкіна, заступниця головного редактора RT. За її словами, західні країни вже давно прагнуть «прикрити журналістську роботу та придушити перспективи, які Росія представляє громадській увазі».

Франкомовна філія – RT France – також намагалася переїхати з Європи до франкомовної країни в Західній Африці. Зокрема над цим переїздом вже працюють у Малі. Так поки ці плани ще не реалізовані, тому Росія поширює свої матеріали через дружні африканські ЗМІ та впливових осіб. RT і Sputnik, фінансовані Кремлем, підписали партнерські угоди з принаймні дюжиною африканських новинних видань, сказав Максим Одіне, який вивчає операції ЗМІ Росії в Африці в IRSEM, дослідницькому інституті, пов’язаному з міністерством оборони Франції.

Sputnik змінив бренд свого франкомовного сервісу, який колись був націлений на охоплення аудиторії у Франції, на Sputnik Afrique. Зараз більша частина його трафіку, хоч і скоротилася, надходить з африканських країн. Наприклад, у Малі радіостанція в Бамако тепер щовечора транслює подкаст новин Sputnik.

«Це спосіб Москви поширитися на всю Африку», — сказав Сега Діарра, малійський журналіст.

Важливу роль у просуванні російських інтересів також відіграють інфлюенсери. Так, зі свого дому, недалеко від Йоганнесбурга, Модібе «Володимир» Модіба репостить відеоконтент з RT у Twitter і з власного новинного блогу в Telegram. В інтерв'ю він стверджував, що йому платять сім'я та друзі, а не Росія. Також він сказав, що його ставлення відображає зростаюче «роздратування» молодих темношкірих південноафриканців до Заходу та основних південноафриканських ЗМІ. За його словами, західні країни «завжди хочуть втручатися в африканські проблеми, щоб вкрасти місцеві ресурси».

Також є докази того, що китайські компанії допомагають поширювати російський контент в Африці. StarTimes, пекінський постачальник засобів масової інформації та супутникового телебачення, продовжував транслювати RT, навіть якщо інші компанії відмовилися від ретрансляції каналу після війни.

Крім того, у рамках угоди про обмін контентом китайське державне інформаційне агентство «Сіньхуа» перекладало матеріали російської державної служби новин «Інтерфакс», які потім підхоплювали видання в Демократичній Республіці Конго та інших країнах. За словами Дені Мадрид-Моралеса, експерта з дезінформації з Університету Шеффілда, деякі статті пропагували неправдиві твердження про те, що Сполучені Штати зберігають хімічну зброю в Україні.

Роль соцмереж у російській пропаганді в Африці

У Meta заявили, що з 2019 до 2022 року компанія ліквідувала щонайменше вісім різних мереж облікових записів, націлених на африканську аудиторію у Facebook та Instagram. Багато з них були пов’язані з Євгеном Пригожиним, засновником ПВК «Вагнер». Сторінки Facebook у Малі також поширювали повідомлення про «вагнерівців», якраз коли найманці прибули до країни минулого року. Кампанії в ЗМІ з того часу стали більш витонченими та помітними, сказав генерал Янні, французький військовий чиновник.

Наприклад, в анімаційному відео, яке поширювалося в соціальних мережах цього року, спецназ у формі з російським прапором і знаками розрізнення ПВК «Вагнер» вистрибує з вертольота, щоб прийти на допомогу двом оточеним африканським солдатам з Малі та Буркіна-Фасо. Разом африканські солдати та їхній російський союзник перемагають Францію, зображену у вигляді зграї грізних зомбіподібних скелетів і гігантської змії. Наприкінці відео троє прямують до Кот-д’Івуару — традиційного союзника Заходу.

«Радий допомогти», — каже російський солдат своїм західноафриканським колегам.

Водночас африканські та західні розвідувальні та військові чиновники сказали, що їх стривожили як повідомлення, так і формат: анімаційні відео можуть охопити навіть аудиторію, яка не вміє читати. Так, згідно з американським документом, датованим лютим, який потрапив у мережу минулого тижня, глава адміністрації президента Кот-д'Івуару викликав посла Росії в Кот-д'Івуарі та Буркіна-Фасо, щоб висловити «незадоволення» відео, на якому Берег Слонової Кістки зображено як «наступну ціль» нападу.

Суперечки Росії та Заходу за контроль над Африкою

Росія і Захід давно змагаються за вплив в Африці, і використання там операцій впливу та найманців не є російським винаходом. Але Росія зараз робить спробу залучити до своєї орбіти більше африканських країн, втративши велику кількість прихильників у Європі.  

Створені Росією ЗМІ мають вплив, сказав Юрій Пивоваров, посол України в Сенегалі та ще чотирьох країнах Західної Африки. За його словами, високопоставлений міністр у Сенегалі запитав його, чому Україна напала на Росію — цей фейк часто поширюють у російських ЗМІ. А сенегальські журналісти запитали його, чому Україна переховує нацистів, навівши як доказ пропагандистську статтю Sputnik.

«Якщо африканські держави так прив’язані до нейтралітету, який я цілком поважаю, чому вони так прив’язані до російських наративів?» – сказав Пивоваров.

Нагадаємо, у 2023 році відбудеться перезавантаження відносин з усім африканським континентом. Це має дозволити МЗС України безперебійно та ефективно взаємодіяти з країнами Африки.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності