• Головна
  • Світ
  • Громадянські війни, криза в економіці та бідність: 30 найменш розвинених країн світу у 2023 році

Громадянські війни, криза в економіці та бідність: 30 найменш розвинених країн світу у 2023 році

Громадянські війни, криза в економіці та бідність: 30 найменш розвинених країн світу у 2023 році

Бідність історично була широко поширена в Азії та Африці, а з вищою бідністю приходить й низький рівень життя

Попри постійний потік поганих новин, загалом ситуація у світі покращується не по дням, а по годинах, особливо за останні півстоліття. Постійний розвиток та інновації в технологіях привели до майбутнього, яке мало хто міг собі уявити. Подібним чином рівень життя за останні десятиліття значно покращився, що забезпечує більшу ефективність та краще співвідношення ціни та якості. Тривалість життя різко зросла.

Про це пише Yahoo News.

 У той час, як країни Західної Європи та США вже десятиліттями мають високий рівень життя, нерівність у стані здоров’я та достатку ніколи не була вищою. Наприклад, у 1950 році в Норвегії середня тривалість життя становила 72 роки, тоді як в Малі середня тривалість життя становила лише 26 років. Зараз середня тривалість життя в Малі становить близько 59 років, що вдвічі перевищує показник, які були 70 років тому. Звичайно, це не означає, що рівень розвитку в Західній Європі значно підвищився. Проте середня тривалість життя в Норвегії також збільшилася більш ніж на 10 років і зараз становить 83,2 року.

Зміни після 2020 року

Бідність історично була широко поширена в Азії та Африці, а з вищою бідністю приходить й низький рівень життя. Значного прогресу було досягнуто в цьому відношенні в Азії, де такі країни, як Китай, Індонезія та В'єтнам, які мали високий рівень бідності у 1980-х роках, але досягли значних успіхів у зниженні цього рівня. Насправді глобальний рівень бідності продовжував падати щороку з 1990 року. Це відбувалося до пандемії Covid-19. Водночас це впливало й на зменшення нерівності багатства, оскільки ресурси розподіляються більш рівномірно та справедливо.

Однак після того, як у 2020 році почалася пандемія Covid-19, 70 мільйонів людей опинилися в бідності, їхні доходи значно знизилися, а десятки мільйонів людей по всьому світу були виселені з інших країн. Тоді як заможніші країни змогли прийняти необхідну фіскальну політику та витрати, які допомогли пом’якшити більшу частину впливу пандемії Covid-19 на бідність. Натомість найменш розвинені країни світу мали менше витрачати, а отже, могли досягти менше.

Причини бідності

Тим часом Африка не досягла такого рівня успіху, як у багатьох азіатських країнах, тому зараз вона є найбіднішим континентом у світі. На це є кілька причин, головна з яких полягає в тому, що бідність породжує бідність. Зокрема, якщо у вас є лише невелика сума грошей, ви обмежені в способах витратити їх та покращити життя людей, тому цикл продовжується. Наприклад, африканські країни мають набагато нижчий бюджет на освіту, через що рівень неписьменності в багатьох країнах високий, а коли освіта недоступна для населення в цілому, шанси на розвиток також низькі.

Іншою причиною є нерівність у доходах, через що найбагатші живуть розкішним життям навіть у найменш розвинених країнах світу. У той час як нерівність у доходах поширена в розвинених країнах, найкращим прикладом яких є США, оскільки мільярдери в цих країнах отримали трильйони статків, а решта населення втратила трильйони. Тоді як нерівність у доходах у бідніших країнах гальмує зростання та покращення.

Хоча рівень розвитку в цих країнах може бути не дуже значним, потенціал для зростання найменш розвинених країн є незрівнянним, тому одні з найвищих світових темпів зростання також демонструють деякі з найменш розвинених країн світу. Компанії також працюють над покращенням рівня життя, наприклад Apple та Microsoft виділяють мільярди на доступне життя, а такі компанії, як Caterpillar і Fluor Corporation працюють над будівництвом у США.

Список найменш розвинутих країн

Щоб визначити наш список найменш розвинутих країн світу, враховувались очікувана тривалість життя при народженні, середня кількість років навчання та валовий національний дохід на душу населення на основі даних, отриманих з Індексу людського розвитку. Оцінка розраховувалась на основі рейтингу кожної країни за кожним критерієм, при цьому найвищий бал отримала найменш розвинена нація.

30.Кот-д'Івуар (оцінка розвитку Insider Monkey: 161,33). Економіка Кот-д'Івуару наразі стабільна, тому вона замикає 30-ку найменш розвинених країн світу.

29.Сенегал (оцінка розвитку Insider Monkey: 161,67). У Сенегалі є кілька основних галузей промисловості, включаючи туризм, рибальство, сільське господарство та гірничодобувну промисловість, а також великі родовища природних ресурсів.

28.Уганда (оцінка розвитку Insider Monkey: 161,67). Уганда має потенціал не потравляти в цей рейтинг, враховуючи її значні природні ресурси, регулярні опади, родовища корисних копалин і родючі землі. Однак відсутність політичної стабільності призвела до того, що Уганда не змогла реалізувати свій справжній потенціал.

27.Судан (оцінка розвитку Insider Monkey: 162,33). Величезні родовища нафти Судану протягом багатьох років робили значний внесок в його економіку, хоча в сільському господарстві все ще зайнято близько 80% населення країни.

26.Еритрея (оцінка розвитку Insider Monkey: 162,67). За оцінками, 32% ВВП Еритреї залежить від притоку грошових переказів закордонних працівників.

25.Коморські острови (оцінка розвитку Insider Monkey: 162,67). Риболовля та натуральне господарство сформували основу економіки Коморських островів, хоча невеликі природні ресурси, відсутність інфраструктури та велика кількість населення є причинами, чому країна відчуває труднощі у своєму розвитку.

24.Руанда (оцінка розвитку Insider Monkey: 163,00). Руанда неймовірно успішно оговталася від геноциду в Руанді 1994 року, але все ще залишається однією з найменш розвинених країн у світі.

23.Мадагаскар (оцінка розвитку Insider Monkey: 165,33). Мадагаскар створив сильний туристичний сектор, на який негативно вплинули обмеження, введені через COVID-19. Інші основні галузі промисловості в країні включають сільське господарство, текстильну та гірничодобувну промисловість.

22.Ефіопія (оцінка розвитку Insider Monkey: 167,33). Уряд Ефіопії в процесі приватизації багатьох державних підприємств, намагаючись підняти свою економіку. При цьому Ефіопія є однією з економік Африки, що розвиваються найшвидше. Але громадянський конфлікт, що триває в регіоні Тиграй, завдав значних збитків економіці країни.

21.Лесото (оцінка розвитку Insider Monkey: 168,67). Попри економічну інтеграцію Лесото з Південною Африкою, вона залишається однією з найменш розвинених країн світу. Більшість домогосподарств у країні залежать від сільського господарства.

20.Гамбія (оцінка розвитку Insider Monkey: 170,00). Гамбія, економіка якої залежить від сільського господарства, має невеликі родовища корисних копалин.

19.Демократична Республіка Конго (оцінка розвитку Insider Monkey: 170,33). Незважаючи на те, що Демократична Республіка Конго має величезні природні ресурси, у загальній схемі преференцій Європейського Союзу зазначено, що національні запаси коштують приблизно 24 трильйони доларів США, що дорівнює ВВП США. Зокрема, більшість запасів колтану в світі знаходяться в Конго.

18.Того (оцінка розвитку Insider Monkey: 170,33). Того є однією з найбідніших країн світу: політична нестабільність, зовнішні борги та нижчі ціни на сировину впливають на економічне зростання країни.

17.Бенін (оцінка розвитку Insider Monkey: 171,67). 40% ВВП Беніну припадає на бавовну, причому цей товар становить щонайменше 80% експорту країни.

16.Малаві (оцінка розвитку Insider Monkey: 172,67). Малаві має ВНД на душу населення 1 466 доларів США, тоді як сільське господарство становить щонайменше третину економіки країни. Оскільки середня тривалість навчання в школі становить лише 4,5 роки, країна має зробити набагато більше, щоб покращити свої освітні стандарти.

15.Ємен (оцінка розвитку Insider Monkey: 174,00). Громадянська війна в Ємені перетворила його на одну з найменш розвинених країн світу, і ця криза триває донині та є однією з найбільших гуманітарних криз усіх часів.

14.Ліберія (оцінка розвитку Insider Monkey: 175,00). Дві громадянські війни в Ліберії за останні 35 років мали величезні наслідки для економіки країни, яка була однією з найрозвиненіших і найшвидше зростаючих економік у 1970-х роках.

13.Сьєрра-Леоне (оцінка розвитку Insider Monkey: 176,67). Економіка Сьєрра-Леоне була надмірно залежною від розробки корисних копалин, особливо золота та алмазів, нехтуючи іншими сферами вдосконалення та диверсифікації, які могли б підняти економіку.

12.Афганістан (оцінка розвитку Insider Monkey: 176,67). Нинішня ситуація в Афганістані, найменш розвиненій країні Азії, значною мірою є результатом дій США та Росії, причому присутність перших протягом десятиліть і раптовий відхід у 2020 році призвели до того, що Талібан повернув контроль, відтак країна ще більше регресувала.

11.Південний Судан (оцінка розвитку Insider Monkey: 178,00). Південний Судан — наймолодша країна в світі, яка отримала незалежність у 2011 році, але громадянська війна там завдала значної шкоди економіці країни, через що економічна стагнація та бідність затьмарили прогрес нації.

10.Гвінея-Бісау (оцінка розвитку Insider Monkey: 179,00). Одна з найбідніших країн світу. Рибальство та сільське господарство домінують в економіці країни, що також пояснює високий рівень бідності в країні.

9.Бурунді (оцінка розвитку Insider Monkey: 181,67). Бурунді не має виходу до моря, і понад 70% робочої сили зайнято в сільському господарстві. Попри достатній обсяг виробництва продуктів харчування, розвиток Бурунді зазнав негативного впливу кількох факторів, включаючи перенаселення, ерозію ґрунту та громадянські заворушення.

8.Гвінея (оцінка розвитку Insider Monkey: 181,67). Сільська та сільськогосподарська діяльність становить значну частину економіки Гвінеї. У країні розташовані великі поклади різноманітних корисних копалин, у тому числі чверть світових запасів бокситів і майже 2 мільярди тонн високоякісної залізної руди. Крім того, в країні є великі родовища золота та алмазів.

7.Нігер (Оцінка розвитку Insider Monkey: 182,33). Попри те, що Нігер є великим експортером, економіка країни все ще здебільшого базується на сільському господарстві, хоча також кажуть, що він містить одні з найбільших родовищ урану в світі. Однак високий рівень посухи та високі темпи зростання населення негативно вплинули на економіку країни, а негативна реакція на атомну енергетику також призвела до падіння попиту на уран.

6.Малі (оцінка розвитку Insider Monkey: 183,00). Економіка більшості найменш розвинених країн світу значною мірою залежить від сільського господарства, і Малі не є винятком, адже є однією з країн з найбільшою заборгованістю у світі.

5.Буркіна-Фасо (оцінка розвитку Insider Monkey: 183,00). Понад 80% населення Буркіна-Фасо залежить від сільськогосподарського сектора країни, а його валовий національний дохід на душу населення становить лише 966 доларів США.

4.Мозамбік (оцінка розвитку Insider Monkey: 183,67). Хоча Мозамбік є однією з найменш розвинених країн у світі, він має кілька основних галузей промисловості, включаючи вугільну, нафтопродуктову, алюмінієву, цементну та хімічну промисловість.

3.Центральноафриканська Республіка (оцінка розвитку Insider Monkey: 186,00). Понад 50% економіки Центральноафриканської Республіки припадає на сільськогосподарський сектор, а видобуток золота та алмазів також є основними галузями промисловості в цих країнах.

2.Чад (оцінка розвитку Insider Monkey: 188,33). Оскільки Чад не має виходу до моря, його економічні можливості зменшилися, а посуха та відсутність інфраструктури не допомогли справі. Сільське господарство є найбільшим сектором економіки Чаду.

1.Сомалі (оцінка розвитку Insider Monkey: 190,33). Очолює список 30 найменш розвинених країн світу Сомалі. Громадянські конфлікти є однією з головних причин, чому країна так сильно відстає за індексом розвитку.

Нагадаємо, для багатьох західних політиків російське вторгнення в Україну є наразі головною світовою кризою. Тим часом наслідки цієї війни — потрясіння в ланцюгах постачання, енергетичних ринках і глобальних продовольчих системах — вплинули на інші кризи, від Західної Африки до Південної Азії. Але у світі є й багато інших причин для занепокоєння. Детальніше про це читайте, перейшовши за посиланням.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності