• Головна
  • Війна
  • Ордер МКС на арешт Путіна: які країни може відвідати російський диктатор, а де йому загрожує небезпека

Ордер МКС на арешт Путіна: які країни може відвідати російський диктатор, а де йому загрожує небезпека

Ордер МКС на арешт Путіна: які країни може відвідати російський диктатор, а де йому загрожує небезпека

З 52 осіб, яким було висунуто звинувачення МКС, 16 ордерів на арешт було виконано

Звинувачення проти Владіміра Путіна у військових злочинах, висунуті Міжнародним кримінальним судом, означають, що російський лідер, теоретично, не може відвідати дві третини земної кулі, не ризикуючи бути арештованим у 123 країнах, які є учасниками договору ООН, що лежить в основі діяльності суду і тому зобов'язав його затримати. Та на практиці ситуація складніша: деякі країни-члени МКС засуджують ордер на арешт, а інші створили прецедент невиконання наказів суду.

Про це пише The Washington Post.

Ордер на арешт МКС, який звинувачує Путіна та уповноважену з прав дитини РФ Марію Львову-Бєлову у незаконній депортації українських дітей до Росії, може вплинути на плани російського диктатора. Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив журналістам, що «ще не прийнято рішення» про те, чи поїде Путін у Дурбан, ПАР, у серпні на запланований саміт із президентом країни Сірілом Рамафосою, а також лідерами Бразилії, Індії та Китаю.

ПАР, яка історично мала тісні стосунки з Москвою, зараз проводить юридичні консультації з цього приводу. Речник уряду Вінсент Магвенья сказав журналістам: «Ми, як уряд, усвідомлюємо наші юридичні зобов’язання. Проте від сьогодні й до саміту ми продовжуватимемо співпрацювати з різними зацікавленими сторонами».

Проте країна вже й так має складну історію з МКС і була засуджена міжнародним судом, а також південноафриканським судом за те, що не заарештувала суданського лідера Омара Хасана аль-Башира в 2015 році, хоча його звинуватили в геноциді. Тоді уряд Південно-Африканської Республіки дозволив аль-Баширу залишити країну, де він відвідував Африканський союз, приватним літаком, порушуючи рішення суду. Водночас кілька разів за останні роки ПАР також висловлювала свої наміри вийти з МКС.

Реакція країн Заходу

Путін уже ізольований на міжнародній арені через свою війну в Україні, й він не їздив до, як Кремль вважає, «недружніх країн» з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Відтак дуже малоймовірно, що він їздив би до будь-якої зі 123 держави-члени ICC найближчим часом.

Пєсков назвав ордер «обурливим і неприйнятним» та «недійсним» з точки зору Москви, оскільки Росія не є стороною Міжнародного кримінального суду. Але інші країни привітали рішення суду.

Наприклад, цього тижня міністр юстиції Німеччини Марко Бушман заявив, що його країна заарештує Путіна.

«Німеччина буде зобов’язана заарештувати президента Путіна, якщо він потрапить на територію Німеччини, і передати його Міжнародному кримінальному суду», — сказав Бушман.

Тоді як очільник МЗС Франції написав у Twitter: «Ніхто, відповідальний за злочини, скоєні Росією в Україні, незалежно від їх статусу, не повинен уникнути правосуддя». А міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі минулого тижня зазначив, що «відповідальні за жахливі воєнні злочини в Україні мають бути притягнуті до відповідальності». Клеверлі також сказав, що Британія «вітає» крок, зроблений МКС.

Куди може поїхати Путін

Окрім саміту в Дурбані, Путін ймовірно зможе відвідати саміт лідерів «Великої двадцятки», запланований на вересень у Нью-Делі. Індія не є членом ICC, тому поїздка може бути можливою. Проте Путін не був присутній на торішній зустрічі G-20 на Балі. Тоді у ЗМІ була інформація, він зробив це на тлі припущень, що деякі лідери можуть ігнорувати його.

Натомість Путін раніше часто відвідував щорічний саміт Азійсько-тихоокеанського економічного співробітництва, але цього року зустріч відбудеться в листопаді в Сан-Франциско. І хоча Сполучені Штати не є державою-членом МКС, Путін перебуває під санкціями США, та й президент Байден позитивно висловився щодо ордера на арешт, заявивши, що «він виправданий».

Проте очікується, що Путін відвідає Китай пізніше цього року після того, як президент країни Сі Цзіньпін запросив його до Пекіна під час триденного державного візиту до Москви цього тижня. Китай також не є учасником МКС.

Крім того, Путін також може спокійно відвідати деякі колишні радянські країни, зокрема Білорусь, Казахстан та Узбекистан. Також він може відправитися в Іран, який став ключовим союзником, постачаючи російській армії безпілотники.

Хто виступає проти арешту Путіна

МКС не має власної поліції, відтак повинен покладатися на країни для виконання своїх ордерів на арешт. Водночас колишній президент Росії Дмітрій Медведєв, який нині є заступником голови Ради безпеки Росії, заявив, що арешт Путіна буде «оголошенням війни». Також Медведєв погрожував «розбомбити будь-яку країну, яка це зробить».

Угорщина, яка є членом МКС, заявила, що не буде арештовувати Путіна. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримує добрі стосунки з Путіним і закликав Україну до переговорів про припинення війни. Крім того, Сербія, член МКС і близький союзник Росії, також засудила ордер.

Також Південна Африка – не єдина країна, яка в минулому ігнорувала свої зобов’язання щодо МКС. Щонайменше дев'ять країн-членів, включаючи Йорданію, Нігерію, Кенію та Уганду, дозволили аль-Баширу подорожувати своєю територією без затримання, попри два ордери на арешт.

Чия позиція щодо арешту Путіна здивувала всіх

Та були й несподівані реакції на ордер щодо арешту Путіна. Так, у п'ятницю, 24 березня, Конституційний суд Вірменії видав постанову, згідно з якою країна повинна діяти згідно з ордером на арешт. Вірменія, традиційно близький союзник Росії та член Організації Договору про колективну безпеку, підписала договір МКС, відомий як Римський статут, у 1998 році, але так і не ратифікувала його через попереднє рішення Конституційного суду.

Крім того, міністерка юстиції Австрії Альма Задік виступила із заявою, в якій висловила свою прихильність МКС.

«Австрія продовжуватиме робити все можливе, щоб відновити справедливість для народу України. Це також включає нашу постійну підтримку Міжнародного кримінального суду в цій справі», — сказала Задік.

Тоді як міністр закордонних справ Бразилії Мауро Вієйра цього тижня заявив, що Бразилія не має офіційної позиції щодо ордера, але визнає, що зобов’язана поважати рішення МКС.

Чи є дієвим ордер на арешт

З 52 осіб, яким було висунуто звинувачення МКС, 16 ордерів на арешт було виконано. Також у деяких випадках особи здавалися добровільно. Проте ще 15 фігурантів, включаючи Путіна, залишаються на волі.

Переважна більшість країн, які проводили арешти в минулому, були африканськими державами та членами МКС. Франція та Бельгія також заарештували кількох осіб.

Але, за словами речника МКС, також були випадки, коли країни, які не є підписантами, допомагали суду, зокрема шляхом проведення арештів та екстрадиції. Він пояснив, що не вся інформація щодо цих випадків була оприлюднена.

Нагадаємо, російський диктатор має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину — незаконного примусового переміщення українських дітей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності