• Головна
  • Світ
  • «Путін, Лавров та Сурков – циніки»: ексрадник Меркель про РФ та «Мінські домовленості»

«Путін, Лавров та Сурков – циніки»: ексрадник Меркель про РФ та «Мінські домовленості»

Путін – маніпулятор
Фото: Gettyimages

Проблема «Мінських угод» в тому, що Росія їх не виконувала

Колишній радник Ангели Меркель, глава Мюнхенської конференції з безпеки Кристоф Хойсген поділився своїм враженням про президента Росії Володимира Путіна, очільника МЗС РФ Сергія Лаврова, російського політика Владислава Суркова. Також він висловився про «Мінські домовленості».

Про це Хойсген розповів в інтерв’ю російському каналу «Дождь».

Путін – маніпулятор

За словами ексрадника Меркель, Путін сподівається, що Європа втомиться від допомоги та підтримки України. Він розраховує на те, що зламає супротив України. Однак, він помиляється. Особливо щодо українців. Путін власними руками створив сильну українську ідентичність. До неї навіть входить російськомовне населення, яке Путін так любив визволяти та захищати. 

«Щодо Європи, то очільник Кремля теж помиляється. Я вірю, що наполегливість та воля європейців сильніша, ніж думає Путін», — сказав Кристоф Хойсген.

Він також вважає, що владу і силу Путіна перебільшують.

«Мені здається, коли в Путіні бачать царя, який керується певною ідеологією, то його сильно переоцінюють. Я так не вважаю. Путін — це просто породження випадковості, чоловік з простим походженням. Він офіцер спецслужб, який залишався їм вірним і ненавидів демократичні зміни в країні», — наголошує німецький дипломат.

За його словами, Путін використовує пам'ять про Другу світову війну та запевняє своїх громадян, що Росії нібито загрожує напад, а не РФ вступає у війни проти інших народів. 

«Путін — маніпулятор, який експлуатує історію та ідеологію власної країни. Я думаю якщо висловлюватись про Путіна нейтрально, то це розумна людина, яка робить продумані вчинки. Він також цинік, йому байдуже на людей та їхні життя. Одного разу Володимир Путін признався що хотів зруйнувати сирійське Алеппо, тільки б там не залишилось живих чеченських повстанців, які потім могли повернутися до Чечні», — пригадав Кристоф Хойсген.

Лавров та Сурков люди без принципів

«Я знайомий з Лавровим багато років. Він — цинік. Найбільший цинік, якого тільки можна собі уявити. Його та Суркова не мають ніякого значення ні міжнародні договори, ні людські життя, для них це політична гра. Через пропаганду, яку поширює Лавров, я відмовився запрошувати його у цьому році на Мюнхенську конференцію безпеки. Лавров —людина без принципів та повний цинік», — заявив німецький дипломат. 

Він також додав, що саме Лавров у 1994 році бувши представником Росії в ООН пропонував Будапештський меморандум, гарантуючи безпеку Україні. 

«Я спілкувався з Сурковим і кожного разу на переговорах не бачив особливого прагнення до того, щоб дотримуватись «Мінських домовленостей». Думаю він хотів зробити і з Донбасу щось схоже на Придністров'я чи Абхазію - черговий заморожений конфлікт. Водночас для Києва це було б погано, бо це забирало б можливість зосередитися на реформах чи нормально продовжувати рух в ЄС», — сказав ексрадник Меркель.

«Мінські домовленості»

За словами Кристофа Хойсгена, до 2017-го року він відповідав за реалізацію «Мінськ-2». 

«Коли ці домовленості розроблялись ми вірили, що це може привести до мирного дипломатичного рішення. Бо у «Мінських домовленостях» були закладені всі можливі пункти для досягнення мирного результату. Проблема в тому, що Росія їх не виконувала. Якщо глянути на перший пункт, то в ньому зазначається, що через 64 години після підписання мало бути припинення вогню. Однак, цього не сталось. Бо Володимир Путін і його армія виявились не такою сильною як він припускав. І йому довелось битись ще три доби перш ніж вони захопили Дебальцеве.  У такий спосіб перший пункт був порушений. Щодо другого пункту це було виведення важкого озброєння. Але Путін так і не відвів війська від лінії фронту», — зазначив німецький дипломат.

Нагадаємо, що попри ордер на арешт Путіна, який видали в Гаазі, Угорщина заявила, що не буде арештовувати президента РФ на своїй території. Однак, уряд Угорщини поки не сформував офіційної позиції щодо ордера на арешт Путіна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності