• Головна
  • Україна
  • Верховна рада хоче заборонити медикам приймати гроші і подарунки від фармпредставників

Верховна рада хоче заборонити медикам приймати гроші і подарунки від фармпредставників

Медикам заборонять приймати гроші і подарунки від фармпредставників

Новий законопроєкт розширює обмеження, які накладуть на медиків

Верховна Рада України прийняла в першому читанні проєкт Закону, який передбачає заборону для лікарів, фармацевтів та фахівців з реабілітації призначати лікарські препарати під впливом фінансових стимулів, інформує Урядовий портал.

Законопроєкт містить перелік чітких заборон щодо співпраці медичних працівників із представниками фармакологічних компаній: Зокрема, медикам заборонять:

  • Приймати сувенірну та брендову продукцію
  • Отримувати премії, бонуси та подарунків.
  • Отримувати частину коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника.
  • Брати участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення конкретних лікарських засобів.

«Такі фінансові стимули впливають на якість лікування, об’єктивність призначення тих чи інших ліків лікарем або порад, які дає фармацевт в аптеці. Тому, керуючись інтересами пацієнта, уряд розробив законопроєкт, спрямований на заборону такої «співпраці», - прокоментував Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Фармацевтів зобов’яжуть розповідати про аналоги ліків

Після того, як закон вступить у дію, лікарям також не можна буде виписувати препарати на бланках, які містять рекламну інформацію чи сприяють контролю частоти призначення. Під час продажу ліків фармацевти, на прохання покупців, зобов’язані будуть надавати достовірну інформацію про наявні аналоги, еквівалентні за своїм складом та ефективністю. А також заборонять приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною, які коштують дешевше.

Виконавча директорка Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик у коментарі LVIV.MEDIA пояснила, що цей закон спрямований на захист інтересів пацієнтів. «Згідно з Конституцією України, аптеки – це заклади охорони здоров’я. Утім, у нашій країні вони перетворилися на заклади торгівлі. Фармацевтам дають списки ліків, які вони мають продати у першу чергу. Це — чистий бізнес, а не піклування про здоров’я населення. Також прикро, що бонуси лікарі та фармацевти, по суті, отримують з кишень хворих», — вважає Неля Бик.

Наразі законопроєкт прийнято у першому читанні. Наступним кроком має бути підготовка і розгляд змін до його тексту, після чого Верховна Рада голосуватиме за нього в цілому. В разі успішного голосування закон відправлять на підпис Президенту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності