• Головна
  • Україна
  • Директора ФСБ Росії підозрюють у придушенні Майдану: як готувалися до розстрілу активістів

Директора ФСБ Росії підозрюють у придушенні Майдану: як готувалися до розстрілу активістів

Олександр Бортніков

Директор ФСБ Росії Олександр Бортніков розробив план придушення протестних акцій українців у 2013-2014 роках з метою збереження керівного на той час режиму в Україні.  Кінцевою ціллю була подальша анексія частини території України під приводом нібито “громадянського протистояння”

Працівники ДБР повідомили про підозру директору ФСБ Росії Олександру Бортнікову в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалюванні національної ворожнечі та ненависті в Україні та незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках. Про це 18 травня повідомили у Державному бюро розслідувань.

Також про підозри повідомили 20 високопосадовцям спецслужб Росії. Серед них — директор федеральної служби військ росгвардії Віктор Золотов та інші генерали.

Слідчі Бюро за сприяння Служби безпеки України зібрали докази підривної діяльності російської спецслужби та особисто очільника ФСБ РФ  проти України.

Ціль — анексія частини України

Встановлено, що Бортніков  розробив злочинний план для придушення протестних акцій українців у 2013-2014 роках з метою збереження керівного на той час режиму в Україні.  Кінцевою ціллю була подальша анексія частини території України під приводом нібито “громадянського протистояння”.

Одним із ключових завдань ФСБ РФ  було недопущення Євроінтеграційних процесів України та членства в договорі колективної безпеки Північноатлантичного альянсу, оскільки це загрожувало загарбницьким планам Росії у відновленні союзної держави та поглинанні до її складу колишніх радянських республік.

Відмова від Євроінтеграції була спланована Росією

Відмова вищого керівництва України від Євроінтеграції була заздалегідь спланована Росією, тому були завчасно вжиті заходи для попередження протестних акцій та розроблені сценарії їх силового розгону.

Для цього у жовтні 2013 року до нашої держави приїжджав Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев з інструктажем керівництву РНБОУ, включаючи заступника Секретаря Сівковича, про розгін потенційних протестних акцій з максимальною жорстокістю та застосування надмірної сили для залякування інших активістів.

Слідство встановило, що для припинення протестних акцій очільник ФСБ РФ Бортніков дав завдання тодішньому  Голові СБУ, який мав також російське громадянство, сприяти (особисто та із залученням підлеглих) працівникам ФСБ у їх протиправній підривній діяльності.

На виконання цієї вказівки, перший заступником Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру у листопаді-грудні 2013 року привів підлеглих спецпризначенців у готовність за ступенем “Підвищена”. Рівень терористичної загрози визначено як “Потенційна”, чим протестувальників по суті прирівняли до потенційних терористів.

Підставами для таких рішень слугували неправдиві доповідні записки начальника Департаменту національної державності СБУ щодо можливих терористичних загроз з боку мітингувальників, погоджені Головою СБУ.

Підготовка до розгону та розстрілу активістів

У грудні 2013 року командувач Внутрішній військ МВС України за вказівкою заступника командувача внутрішніх військ росіян розпочав підготовку до силового розгону та розстрілу активістів. Для цього 12 грудня 2013 року звернувся з листом до Міністра оборони України про безоплатну передачу внутрішнім військам 4 мільйонів патронів, 100 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-25 та іншого військового майна.

Крім того, за вказівкою Директора ФСБ РФ й на запрошення колишнього Голови СБУ до Києва 13 грудня 2013 року прибула група з 20 співробітників ФСБ РФ, які інструктували українських правоохоронців у протидії Євромайдану.

За завданням працівників ФСБ РФ, підтриманому керівництвом СБУ, українські правоохоронці збирали відеозаписи, які провокували соціальні конфлікти між учасниками Майдану та його противниками. Матеріали публікували в мережі Інтернет на спеціально створеному Ютуб-каналі та відправляли звіти про виконану роботу до ФСБ.

Колишні Голова СБУ та начальник ДЗНД Служби у 2022 році перейшли на бік ворога, у зв’язку з чим їх притягнули до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах воєнного стану. Також вони зайняли керівні “посади” в незаконно створених органах безпеки на частково окупованих російською федерацією територіях Херсонської та Запорізької областей.

Слідчі ДБР за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора 17 травня 2024 повідомили про підозру:

  • Директору ФСБ РФ Бортнікову про підозру в організації вчинення державної зради колишнім керівництвом СБУ, розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання протестним акціям у 2013-2014 роках.
  • 20 співробітникам ФСБ РФ про зміну раніше повідомленої підозри у пособництві цим діям та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям, серед них генерали: начальник 2 Служби (захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ Сєдов, його заступник Жало, перший заступник начальника управління цієї Служби Єгоров, перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації Павлік, заступник начальника Управління ФСБ РФ в Москві Яценко (колишній офіцер 2 Служби), а також Директор Федеральної служби військ Національної гвардії РФ Золотов (колишній кадровий офіцер КДБ СРСР та позаштатний працівник ФСБ РФ);
  • колишньому Голові СБУ, начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ про зміну раніше повідомленої підозри у державній зраді за попередньою змовою групою осіб, розпалюванні національної, релігійної ворожнечі й ненависті, та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям, добровільному зайнятті посад в органах безпеки держави-агресора на тимчасово окупованих територіях України.
  • першому заступникові Голови СБУ – керівнику Антитерористичного центру про зміну раніше повідомленої підозри у державній зраді за попередньою змовою групою осіб, розпалюванні національної, релігійної ворожнечі й ненависті, та повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям.

Повідомлення про підозру та повістки про виклик підозрюваних скеровано на офіційну електронну пошту ФСБ РФ.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року Державне бюро розслідувань передало до суду обвинувальний акт щодо колишнього керівництва держави за організацію розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. Згідно з обвинувальним актом, колишній Президент України Віктор Янукович у період з 21 листопада до 18 лютого 2014 року намагався незаконно перешкодити організації та проведенню мітингів, походів і демонстрацій на підтримку підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. За підтримки представників держави-агресора, його вказівки виконувала організована злочинна група, до якої входили тодішні керівники органів державної влади:

  • Президент України Віктор Янукович;
  • міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко;
  • заступник Міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк;
  • голова СБУ Олександр Якименко;
  • перший заступник Голови СБУ Володимир Тоцький;
  • міністр оборони України Павло Лєбєдєв;
  • начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України Станіслав Шуляк;
  • в.о. начальника ГУМВС України в Києві Валерій Коряк;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки Петро Федчук;
  • командир ПМОП “Беркут” при ГУМВС України в м. Києві Сергій Косюк.

Аби розігнати демонстрантів, під формулюванням “антитерористична операція” для штурму і розстрілів Майдану використовувалась техніка і зброя поставлена з території держави-агресорки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності