• Головна
  • Україна
  • Контрабанда давніх скарбів: на митниці вилучили скам'янілості віком понад 400 млн років

Контрабанда давніх скарбів: на митниці вилучили скам'янілості віком понад 400 млн років

Cкам’янілості віком 443 мільйони років: виявлено на митниці

Скам’янілості вважають унікальними, адже на них є відбитки і рештки вимерлих тварин. Митники перешкодили відправленню стародавніх каменів за кордон

Київські митники у трьох посилках виявили 10 древніх каменів зі скам'янілими істотами, які відправники намагалися відправити у Таїланд, США та Іспанію поштою. Скам'янілості, вік яких сягає 443 мільйонів років, мають величезну наукову та культурну цінність, повідомили у Державній митній службі України у четвер, 25 квітня.

Скам’янілості виявили під час митного контролю трьох міжнародних поштових відправлень, які прямували з України до Таїланду, США та Іспанії.

“Відправником двох посилок до Таїланду та США значився один і той самий мешканець Тернополя, третя ж посилка прямувала з Києва до Іспанії. Знахідки скерували на експертизу до Національного науково-природничого музею України”, — повідомила митниця.

Як визначили фахівці музею, чотири скам’янілості (фосилії), що мали бути відправлені до Іспанії — це плитки гірської породи з колекцією ракоскорпіонів, які мають майже цілі панцирі. Одна з плиток є унікальною, оскільки містить рештки одразу трьох ракоскорпіонів з кінцівками та зразки їх голів.

Також серед знахідок:

  • Цілі молюски, які трапляються не часто і мають унікальне наукове значення
  • Фрагмент панцира ракоскорпіона
  • Три плитки червоного пісковику з тулубними панцирами шести "девонських риб" з невизначеними фрагментами

Усі стародавні камені, які виявили на митниці, походять із Поділля, басейну річки Дністер. За порушення митних правил на відправників склали протоколи, а палеонтологічні знахідки — вилучили.

До слова, усі археологічні предмети, які знайдені в Україні, є власністю держави.

Нагадаємо, у лютому цього року порушники теж намагалися переслати скам’янілості, яким 400 млн років Тернополя до Тайваню.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності