• Головна
  • Україна
  • З Тернополя до Тайваню намагалися переслати скам’янілості, яким 400 млн років

З Тернополя до Тайваню намагалися переслати скам’янілості, яким 400 млн років

З Тернополя до Тайваню намагалися переслати скам’янілості, яким 400 млн років

Фахівці встановили, що це — оригінальні скам’янілості, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер

Київські митники виявили в посилці до Тайваню рештки давніх істот, яким 400 мільйонів років. Про це 14 лютого повідомили у Київській митниці.

“Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя митники виявили камені з ознаками старовини з химерними обрисами і припустили, що вони можуть мати давнє походження”, — йдеться у повідомленні Київської митниці.

Скам’янілості скерували на експертизу до Національного науково-природничого музею НАН України. Як визначили експерти, виявлені скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону, геологічного періоду палеозойської ери, з панцирами “риб” Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом Daira speciose та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

Фахівці музею також встановили, що це — оригінальні скам’янілості, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 млн років; а двох інших, краба та молюска - 10-20 млн років.

“Виявлені скам’янілості є ексклюзивними з точки зору палеонтолога. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України”, — йдеться у повідомленні.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Їх митникам не надали. На чоловіка, який відправив ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, Київська митниця склала протокол про порушення митних правил. Палеонтологічні цінності вилучили до рішення суду.

Раніше київські митники попередили вже декілька спроб незаконного вивезення стародавніх скам’янілостей: плиток пісковику з відбитками панцира риби віком 407 млн років, а також панцира морського їжака віком близько 161-165 млн років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності