• Головна
  • Лайфстайл
  • Історичний поворот на чверть мільйона років назад: дослідники знайшли унікальні археологічні пам’ятки

Історичний поворот на чверть мільйона років назад: дослідники знайшли унікальні археологічні пам’ятки

Історичний поворот на чверть мільйона років назад: дослідники знайшли унікальні археологічні пам’ятки

Дослідники чекають подальших аналізів для уточнення датування

У відкритій вугільній шахті на півдні Греції дослідники виявили найстарішу археологічну пам’ятку цієї країни, багату старожитностями, віком 700 000 років. Вона пов’язана з предками гомінінів сучасної людини.

Про це пише Associated Press.

Ця знахідка є демонстрацією грецької археології, яка відправляє нас на чверть мільйона років назад, хоча більш старі місця гомінідів були виявлені в інших місцях Європи. Зокрема, найдавніші, в Іспанії, датуються більше мільйона років тому.

Грецьке місце було одним із п’яти досліджених у районі мегаполісів протягом п’ятирічного проєкту за участю міжнародної групи експертів. Було виявлено, що воно містить грубі кам’яні знаряддя періоду нижнього палеоліту — приблизно від 3,3 мільйона до 300 000 років тому — і останки вимерлого виду гігантських оленів, слонів, бегемотів, носорогів та макак. Проєктом керували Панайотіс Карканас з Американської школи класичних досліджень в Афінах, Елені Панагопулу з Міністерства культури Греції та Катерина Харваті, професор палеоантропології в Тюбінгенському університеті в Німеччині.

Артефакти є «простими знаряддями», як гострі кам’яні луски, що належать до промисловості кам’яних знарядь нижнього палеоліту. Можливо, предмети були створені Homo antecessor, видом гомінідів, що походить з того періоду в інших частинах Європи. Вважається, що Homo antecessor був останнім спільним предком сучасної людини та її вимерлих двоюрідних братів-неандертальців, які розділилися приблизно 800 000 років тому.

«Однак ми не зможемо бути впевнені, поки не буде знайдено викопні рештки гомінідів. Це місце є найдавнішим наразі відомим гомінідом у Греції, і воно відсуває відомі археологічні записи в країні на 250 000 років», — зазначили керівники проєкту.

Інструменти, які, ймовірно, використовувалися для розтину тварин та обробки деревини або ж інших рослинних матеріалів, які були близько 700 000 років тому, хоча дослідники сказали, що чекають подальших аналізів для уточнення датування.

«Ми дуже раді, що можемо повідомити про цю знахідку, яка демонструє велике значення нашого регіону для розуміння міграції гомінідів до Європи та для еволюції людини загалом», — кажуть дослідники.

Ще одне з досліджених місць у районі Мегаполіс на півдні півострова Пелопоннес — де розташовані значно пізніші місця Мікени, Олімпія та Пілос — містило найдавніші залишки середнього палеоліту, знайдені в Греції, датовані приблизно 280 000 років тому.

«Це одне з найдавніших місць у Європі, де є інструменти, характерні для так званої індустрії знарядь середнього палеоліту, що свідчить про те, що Греція могла зіграти значну роль у розвитку кам’яної промисловості в Європі», – зазначили дослідники.

За їх словами, на рівнині Мегаполіс десятиліттями видобували вугілля для місцевої електростанції. Вона давно відома як джерело скам’янілостей, і в давнину величезні доісторичні кістки, викопані там, пов’язували з грецькими міфами про давно зниклу расу велетнів, які боролися з богами Олімпу. Деякі стародавні автори називали Мегалополіс місцем великої битви в цій надприродній війні.

Нагадаємо, вчені знайшли стародавні майстерні з муміфікації людей і тварин та нові гробниці під час археологічних розкопок у Єгипті. Ймовірно, гробниці могли належати священникам.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності