• Головна
  • Україна
  • Суд оштрафував чоловіка, який намагався перевезти до Британії кістки мамонта

Суд оштрафував чоловіка, який намагався перевезти до Британії кістки мамонта

Суд оштрафував чоловіка, який намагався перевезти до Британії кістки мамонта

Колекція кісток є предметом наукового і музейного значення та не може бути вивезена з території України

Сторожинецький районний суд Чернівецької області визнав місцевого жителя винним у замаху на пропаганду культурних цінностей.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 9 травня.

Обвинувачений надавав послуги із доставлення приватних відправлень за кордон.

Наприкінці грудня 2022 року він отримав через Facebook замовлення про доставлення з України до Великої Британії 158 фрагментів викопних решток прадавніх тварин. Йдеться про кістки мамонта, бізона степового, бика, оленя, коня.

Чоловікові додому привезли 35 непрозорих пакунків, заклеєних клейкою стрічкою. Вважається, що він точно знав, що це предмети музейного значення, знайдені під час археологічних розкопок. Обвинувачений передав водієві техпаспорт і ключі від мікроавтобуса, що належав його тестю і в якому вже були завантажені ці пакунки разом з іншими приватними відправленнями.

Пізно ввечері 9 січня 2023 року автомобіль затримали на українсько-румунському кордоні на пункті пропуску «Красноїльськ-Вікову де Сус» в Чернівецькій області. Під час огляду вантажного відсіку мікроавтобуса митники знайшли пакунки з викопними рештками.

Відповідно до висновку державної експертизи, колекція кісток є предметом наукового і музейного значення та не може бути вивезена з території України.

У підготовчому судовому засіданні було затверджено угоду про визнання винуватості. Чоловік заплатить 51 тисячу гривень штрафу.

Колекцію конфіскують і передадуть кафедрі фізичної географії, геоморфології та палеографії Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Замовник відправлення вважається співучасником злочину і матеріали стосовно нього виділено в окреме провадження.

Нагадаємо, на Кіровоградщині судитимуть членів злочинної організації, які переправили за кордон близько 40 ухилянтів. До «схеми» було залучено ще 7 осіб — жителів Запорізької області та Львова. Кожен з них виконував свою роль.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності