• Головна
  • Україна
  • Як працює обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних: роз'яснення МЗС

Як працює обмеження на консульські послуги для військовозобов'язаних: роз'яснення МЗС

МЗС про обмеження консульських послуг за кордоном

МЗС запевняє, що обмеження у наданні послуг є тимчасовими і пов'язані виключно з необхідністю адаптувати свої системи до нового мобілізаційного законодавства

Міністерство закордонних справ України пояснило рішення тимчасово припинити надання консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років за кордоном. Про це, у вівторок, 23 квітня, повідомили у МЗС.

Йдеться про приймання нових заяв на консульські послуги від чоловіків віком від 18 до 60 років, які тимчасово перебувають за кордоном. Винятком будуть заяви про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Як пояснили у міністерстві, надання послуг припиняється тимчасово, доки інформаційно-комунікаційні системи МЗС України не будуть змінені відповідно до змін до законодавства про мобілізацію.

Також у МЗС наголосили, що навіть якщо чоловік призовного віку оновив свої дані у ТЦК, він також зможе отримати консульські послуги лише після 18 травня, коли набуде чинності Законом про мобілізацію. Саме тоді відновлять надання консульських послуг чоловікам призовного віку з урахуванням нових вимог щодо військового обліку.

"Після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі", — йдеться у повідомленні.

Крім цього, тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. У разі потрапляння будь-якого громадянина України у ДТП, затримання чи стихійні лиха співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський нещодавно підписав закон про посилення мобілізації, який ухвалила Верховна Рада. Раніше йшлося про те, що за кордон з 24 лютого виїхали близько 650 тисяч чоловіків призовного віку. За офіційними даними ЄС, там перебуває понад 800 тис. чоловіків від 18 до 60 років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності