• Головна
  • Україна
  • Росіянин відкрив в Україні бізнес, щоб стежити за розташуванням ППО

Росіянин відкрив в Україні бізнес, щоб стежити за розташуванням ППО

Фото СБУ

Росіянин, який приїхав в Україну під виглядом бізнесмена, виявився законсервованим російським агентом

В Києві працівники Служби безпеки України затримали росіянина, який готував ракетно-дронову атаку на пункти базування протиповітряної оборони ЗСУ. Про затримання російського агента в понеділок, 22 квітня, повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

Як йдеться в повідомленні СБУ, чоловік прибув в Україну ще напередодні 24 лютого 2022 року під «легендою» продавця побутової та паливно-мастильної хімії. Тривалий час він перебував у статусі «сплячого агента», щоб облаштуватись на новому місці та «розкрутити» власне бізнес-прикриття.

За даними воєнної контррозвідки, вже восени 2023 року російська розвідка «розконсервувала» свого агента. Як додали в СБУ, чоловік працював з російською воєнною розвідкою ще під час проживання в Мурманській області РФ.

Як стверджує СБУ, під виглядом комерційних поїздок він пересувався територією Київської та Черкаської областей, де намагався знайти батареї та радіолокаційні станції ППО. Особливу увагу приділяв зенітно-ракетним комплексам NASAMS та Patriot.

Щоб відстежувати можливі позиції українських військ, росіянин використовував морський бінокль та монокль з високою роздільною здатністю. Також він встановив у власному авто приховану відеокамеру. Записані дані він мав передати своєму російському куратору, але агента РФ затримали. Водночас Офіс генпрокурора уточнив, що Зібрані матеріали він поширював на сторінці одного із проросійських форумів.

У його київській квартирі та в автомобілі знайшли засоби зв’язку, вогнепальну зброю і набої до неї, комп’ютерну техніку, а також носії інформації. Також у нього знайшли російські паспорти та рублі, які він отримував за співпрацю з російською воєнною розвідкою.

Росіянину вже оголосили підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань в умовах воєнного стану. Йому загрожує до 12 років тюрми. Наразі чоловік перебуває під вартою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності