• Головна
  • Україна
  • Запорізького комуніста Юрія Петровського засудили за корегування російських ракет

Запорізького комуніста Юрія Петровського засудили за корегування російських ракет

Фото Центру журналістських розслідувань

Юрій Петровський — відомий запорізький комуніст, фігурант «справи Грибників», раніше відсидів за спробу організувати державний переворот

Жовтневий районний суд Запоріжжя присудив 15 років позбавлення волі Юрію Петровському, який у 2000-му році нібито хотів підірвати ЧАЕС та викрасти президента, в 2014-му став активістом антимайдану, а в 2022-му пішов на співпрацю з ворогом, зголосившись на пропозицію однопартійця з забороненої в Україні комуністичної партії, та наводив ракети на військові об’єкти, через що загинули люди. Про це в неділю, 21 квітня, повідомив «Центр журналістських розслідувань» з посиланням на вирок суду, опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як випливає з матеріалів суду, наприкінці 2022 року мешканець Запоріжжя Юрій Петровський погодився на співпрацю з ворогом. З того часу він передавав дані про місця дислокації підрозділів сил оборони України та наслідки ракетних обстрілів цивільної та військової інфраструктури. В матеріалах справи наведені пояснення Петровського, який є членом комуністичної партії з 1986 року, щодо того, чому він пішов на зраду: зробив це, щоб допомогти товаришам-комуністам і тому що проти війни, а завершити її швидко, на думку зрадника, може тільки Росія.

Як стало відомо з матеріалів справи, співпраця Петровського з окупантами почалася з телефонних дзвінків партійного товариша з окупованої Якимівки та секретаря Бердянського райкому партії. Вони запропонували Петровському поспілкуватися з «зацікавленою особою», яка виявилася уродженцем Північної Осетії, кадровим офіцером одного з підрозділів військової розвідки Південного військового округу РФ. Росіянина цікавили місця розташування підрозділів ЗСУ в Запоріжжі та інформація щодо результативності обстрілів прифронтового обласного центру.

Детально інформував росіян про обстановку

Петровський інформував російську розвідку максимально детально. У вироку наводяться фрагменти того, як саме Петровський доповідав росіянам про ситуацію в місті. «У будівлі дислокуються військовослужбовці. На яких поверхах, невідомо. Справа від КПП — адмінбудівля, населеність невідома. Охорона — з цивільних. На всіх, хто працює на заводі, СБУ зібрала анкети, кожного контролюють. Також контролюють усі автомобілі та їхніх власників. Військовослужбовці  взимку вирізали багато дерев для опалення будівель», — писав Петровський російським спецслужбам.

Відомо, що Петровський збирав інформацію як особисто, відвідуючи місця прильотів чи можливого розташування військових, так і спілкуючись зі знайомими, у тому числі чинними військовослужбовцями Збройних сил України.

За інформацією, яку надав Петровський, росіяни здійснили кілька ракетних атак. Внаслідок однієї з них у травні 2023 року загинули троє військовослужбовців.

Проаналізувавши всі зібрані докази, Жовтневий районний суд Запоріжжя визнав Юрія Петровського винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України (Державна зрада) та призначив йому покарання — 15 років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного засудженому майна.

«Справа грибників», або чим відомий Юрій Петровський

Юрій Петровський — активіст «антимайдану», колишній депутат Запорізької обласної ради від забороненої в Україні компартії, раніше — фігурант так званої «справи грибників» — у 2000 році СБУ повідомила про викриття групи військових пенсіонерів, яка нібито планувала підірвати ЧАЕС, викрасти президента Леоніда Кучму та організувати збройне повстання в Україні. У них вилучили численні документи й топографічні карти, які журналісти назвали “картами пенсіонерів-грибників”.

У 2001 році  Чернігівський апеляційний суд визнав Петровського винуватим у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади й призначив йому покарання — 6 років позбавлення волі. Також його позбавлено військового звання «майор».

В 2014 році Юрій Петровський був активним учасником запорізького «антимайдану». На відео, яке поширювалося в соцмережах, майбутній депутат вимагав «федералізації», а також оголосив про створення «народного ополчення Запоріжжя» і назвав себе його головою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності