• Головна
  • Україна
  • СБУ знешкодила в Запоріжжі мережу корегувальників російських ударів

СБУ знешкодила в Запоріжжі мережу корегувальників російських ударів

Агент на прізвисько «Палестинець» залучив до роботи на росіян також своїх родичів, фото СБУ

Агенти ФСБ скорегували ракетний удар росіян по багатоповерхівці в Запоріжжі, якого вони завдали 18 жовтня

Служба безпеки України нейтралізувала агентурну мережу російської ФСБ, яка корегувала повітряні удари окупантів по військовій та цивільній інфраструктурі Запоріжжя. У результаті спецоперації в обласному центрі затримано керівника ворожої групи, який 18 жовтня цього року навів російські ракети на багатоквартирний будинок у центрі міста, через що загинули п’ятеро людей і ще стільки ж отримали поранення.

Як повідомила СБУ в понеділок, 18 грудня, керівником російської агентурної мережі виявився місцевий житель, представник запорізького «клубу воєнної реконструкції», який об’єднує поціновувачів відтворення історичних подій, у тому числі воєнних баталій. У середині жовтня 2023 року його дистанційно завербувала фсб для проведення розвідувально-підривної діяльності у прифронтовому місті. Для законспірованої комунікації з російською спецслужбою її поплічник обрав собі оперативний псевдонім «Палестинець» та створив анонімний чат у популярному месенджері.

Щоб забезпечити виконання ворожих завдань, він сформував власну групу інформаторів, до якої включив 4-х місцевих жителів, зокрема й своїх родичів. Як повідомляє СБУ, вони розвідували місця базування Сил оборони на території Запоріжжя, а також передавали геолокації житлової інфраструктури та промислових об’єктів.

Для збору розвідданих інформатори обходили місцевість або виїжджали на об’єкти та здійснювали їх фото- і відеофіксацію на камери власних телефонів. Зібрану інформацію вони передавали «Палестинцю», а він вже надсилав їх до ФСБ через «зв’язкового» одного із тимчасово окупованих міст на Запоріжжі.

Під час обшуків у помешканнях затриманого резидента фсб та його поплічників правоохоронці вилучили вогнепальну зброю, а також комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій. Також у агентів виявили заборонену радянську та прокремлівську символіку.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили «Палестинцю» про підозру в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Йому обрали запобіжний захід — тримання під вартою. Чоловікові загрожує довічне ув’язнення. Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників агентурної мережі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності