У квітні в Україні вперше виготовлять 10 САУ “Богдана”

САУ “Богдана”

Надалі кількість виробництва планують збільшувати щомісяця

У квітні в Україні виготовлять рекордну кількість самохідних артилерійських установок “Богдана“. Цього місяця їх планують випустити десять, і надалі кількість лише зростатиме, повідомив президент України Володимир Зеленський у четвер, 18 квітня.

“Частка власного виробництва постійно зростає. Держава укладає з нашими підприємствами серйозні, тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей і залучати інвестиції. Вже цього місяця наша промисловість уперше видає 10 «Богдан», у травні й далі — ще більше”, — написав президент у своєму Telegram-каналі.

Що відомо про САУ «Богдана»

2С22 «Богдана» — це перша українська самохідна артилерійська установка, розроблена під стандартний для країн НАТО калібр — 155 мм. Її почали розробляти щонайменше з 2018 року. Восени 2019 року на заводі у Краматорську побудували перший прототип, який пройшов первинні випробування.

З початком повномасштабного вторгнення “Богдану” розібрали на деталі, оскільки Генштаб ухвалив рішення знищити всю зброю і перспективні розробки, які потенційно можуть потрапити до рук ворога. Згодом гаубицю перезібрали в Житомирі.

У 2022 році “Богдана“ відіграла основну роль у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний на Одещині. У 2023 році САУ “Богдана” офіційно прийняли на озброєння ЗСУ та поставили її на серійне виробництво.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності