Україна збільшила виробництво гаубиць «Богдана»

САУ «Богдана», червень 2023, фото командування Сухопутних військ ЗСУ

Якщо на початку війни в Україні була одна така гаубиця, то тепер їх виготовляють по шість на місяць

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна збільшила виробництво самохідних артилерійських установок (САУ) «Богдана». Про це він заявив після щоденної наради з військово-політичним керівництвом держави у понеділок, 4 грудня.

«Дають результат і зусилля з нарощування власного виробництва. Уперше вийшли на показник шість «Богдан» на місяць. І вже бачимо, як збільшити його ще», — написав президент у своєму Telegram-каналі.

Також він повідомив, що Україна отримала від партнерів дефіцитні ракети до наявних систем протиповітряної оборони, а також нові, сучасні зенітні комплекси.

Що відомо про САУ «Богдана»

2С22 «Богдана» — українська колісна 155-мм самохідна артилерійська установка. Перший прототип побудований на шасі КрАЗ-63221. Розробка розпочата щонайменше з 2018 року. Восени 2019 року закінчили виробництво першої повноцінної установки, яка пройшла первинні випробування. Але до початку 2022 року ці випробування так і не були завершені. Установку виготовляли на заводі у Краматорську.

На початку російського вторгнення український Генштаб ухвалив рішення — знищити всю зброю і перспективні розробки, які не можна використовувати і які потенційно можуть потрапити до рук ворога. Згідно з цим рішенням, «Богдану» розібрали на деталі. Згодом гаубицю перезібрали в Житомирі.

«Богдана» стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм. У 2022 році ця гаубиця відіграла основну роль у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний на Одещині. Це призвело до того, що росіяни звідти просто втекли.

В 2023 році САУ «Богдана» офіційно прийняли на озброєння Збройних сил України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності