Міноборони анонсувало запуск в Україні смарт-мобілізації

Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко розповіла про смарт-мобілізацію, фото «Арміяінформ»

В Міністерстві оборони України анонсували цифровізацію процесу мобілізації. Завдяки смарт-мобілізації українці зможуть зручніше та швидше подавати заявку, щоб вступити до війська, заявила міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

За її словами, у межах процесу смарт-мобілізації людина зможе подавати заявку про те, щоб мобілізуватися у військо, «у два кліки».

«Людина має мати можливість мобілізуватися або підписати контракт саме до такого командира, якому він чи вона довіряє. Це — цільовий рекрутинг. Цивільна аналогія: коли після випуску з вишу за кращих студентів борються працедавці. Так, ЗСУ наразі — це найбільший працедавець у країні. І він може боротися за найкращих людей із цивільного життя. І тоді ми станемо ще швидшими і ще технологічнішими», — сказала Черногоренко в інтерв’ю «Арміяінформ».

Вона описала смарт-мобілізацію як можливість у два кліки подати заявку на мобілізацію: «Я хочу стати оператором дронів», «Я хочу стати артилеристом» тощо. Водночас наразі невідомо, як і де це можна буде зробити.

Крім того, Черногоренко повідомила, що в Міноборони зараз працюють над запровадженням електронних рапортів.«Електронний рапорт — це коли військовий у два кліки надсилає документ своєму командиру та отримує у відповідь галочку: чи прийняв до опрацювання командир цей рапорт чи ні», — пояснила заступниця міністра.

Вона також зазначила, що після того, як запустять кабінет військовозобов’язаного, планують автоматизувати отримання статусу учасника бойових дій. Електронний документ про це з'являтиметься в застосунку «Армія+», над розробкою якого тепер працюють в оборонному відомстві. Черногоренко стверджує, що завдяки цьому отримати УБД можна буде не через кілька місяців, а протягом кількох днів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності