• Головна
  • Новини Львова
  • Не чекайте повістки про мобілізацію: як у Львові працюють рекрутингові центри Міноборони, 3-ї ОШБр та «Азову»

Не чекайте повістки про мобілізацію: як у Львові працюють рекрутингові центри Міноборони, 3-ї ОШБр та «Азову»

Львівський рекрутинговий центр. Фото: LVIV.MEDIA

Військовий рекрутинг в Україні набирає обертів. Напередодні у Запоріжжі відкрився другий в Україні рекрутинговий центр української армії — першим був центр у Львові. Цивільні, які хочуть долучилися до війська, можуть прийти сюди та добровільно вступити до лав бажаної бригади. 

Зараз у Львові працюють рекрутингові центри 103-ї бригади ТрО, 3-ї ОШБр, 12-ї бригади спеціального призначення НГУ «Азов», а також Центр рекрутингу української армії. Журналісти LVIV.MEDIA поспілкувалися із представниками трьох центрів та дізналися про процес відбору кандидатів, кількість охочих та їхню мотивацію.

Третя штурмова бригада. «Вривайся у битву»

Третя штурмова, напевно, є однією із найвідоміших бригад в Україні: сітілайти та білборди із зомбі бачили усі. «Приходить хтось і каже: Я ваш фанат», — так пояснює мотивацію людей керівник рекрутингового центру 3-ї ОШБр у Львові Павло на позивний «Лакі». Рекрутинговий центр Третьої штурмової бригади відкрився ще у липні 2023 року. З того часу на співбесіду до 3-ї ОШБр прийшли сотні людей. 

«Вривайся у Третю штурмову» — із таким гаслом проходить набір новобранців до 3-ї ОШБр. У бригаді шукають вмотивованих бійців, втім до рекрутингового центру приходять різні кандидати: хтось цікавиться і хоче поспілкуватися, а хтось має конкретну мотивацію.

«Лакі» каже, що кандидати під час співбесіди говорять, що хочуть долучитися до 3-ї ОШБр через те, що тут немає дідівщини та совкового підходу, натомість є хороше ставлення та якісна підготовка бійців. Також сюди приходять усвідомлені люди, які знають, що на фронті військових треба комусь замінити. 

«Часто говорять “Давно хотів прийти, однак боявся” або ж “Я ваш фанат, слідкую за каналом”. Кажуть, що дивляться відео наших бійців з GoPro – ось така у людей мотивація», — розповідає керівник рекрутингового центру 3-ї ОШБр у Львові.

Як приєднатись до 3-ї ОШБр

Вступ до лав Третьої штурмової виглядає так:

  1. Заповнюєте анкету на офіційному сайті 3-ї ОШБр.
  2. Приїжджаєте до рекрутингового центру у Львові (Києві чи Дніпрі). Там ви пройдете співбесіду та фізтест. 
  3. Отримуєте рекомендаційний лист від Третьої штурмової або подаєте дані для призову у РТЦК та СП. 
  4. Проходите ВЛК та їдете до навчального центру.
  5. Після завершення навчання вирушаєте до підрозділу. 

Детальніше про процес оформлення та вимоги до фізичної підготовки можна прочитати на офіційному сайті 3-ї ОШБр. 

Керівник рекрутингового центру Третьої штурмової у Львові пояснює, що новобранці, які не мають військового досвіду, проходять базову загальновійськову підготовку (БЗВП) — вона триває 60 днів. Після цього бійці проходять курс молодого бійця (КМБ) та відпрацьовують злагодження. Лише після цього військові отримують перші бойові завдання.

Тестовий тиждень штурмовика у 3-ї ОШБр

Однією із особливостей рекрутингу в Третю штурмову бригаду є тестовий тиждень. У будь-який день Тижня штурмовика людина може спокійно піти додому. Завдяки такій ініціативі люди зможуть визначитися із напрямком у війську, здобути базові знання та перевірити свою готовність до служби. Після успішного проходження тестового тижня інструктори бригади дадуть індивідуальні рекомендації щодо служби у 3-й ОШБр. 

«Під час проходження Тижня штурмовика ми даємо людині можливість оцінити і зрозуміти свої фізичні можливості. Людина приїжджає, її так само як і всіх рекрутів оформлюють, надають житло, спортзали, медичне лікування тощо. Якщо їй це підходить — вона продовжує оформлення і вступає до бригади. Можна ж зібрати речі та піти додому, якщо комусь щось не сподобалося», — пояснює «Лакі».

За його словами, Тиждень штурмовика має великий попит, адже сюди нерідко приходять люди, які мають сумніви — так вони хочуть випробувати свої сили. 

Тестовий тиждень штурмовика

«Буває, що приходять 17-річні підлітки чи 70-річні дідусі»

Керівник рекрутингового центру 3-ї ОШБр у Львові пояснює, що кількість відвідувачів щодня відрізняється — одного дня сюди можуть прийти четверо охочих, іншого — двоє. За словами «Лакі», за місяць до рекрутингового центру Третьої штурмової у Львові приходить до пів сотні людей. Також часто до бригади переводяться бійці з інших підрозділів.

До лав 3-ї ОШБр найбільше хоче потрапити молодь 18-35 років. «Буває, до нас приходять підлітки по 17 років, або дідусі, яким по 70. Хочуть допомогти та долучитися до нашої бригади», — каже Павло. До рекрутингового центру у Львові також приходять жінки. «Лакі» зазначив, що у бригаді є й дівчата-штурмовики. 

Наразі бригада має широкий спектр вакансій. Серед них — піхотинці, аеророзвідники, артилеристи мінометники тощо. «Я розвію маленький міф. У Третій штурмовій бригаді не всі йдуть у штурмовики», — жартує «Лакі». Насправді тут є багато тилових посад: для роботи у тилу Третя штурмова шукає, зокрема, водіїв, кухарів, слюсарів.

Однією із переваг Третьої штурмової бригади є те, що вона достатньо медійна — це робить її доволі прозорою. «Люди бачать результат нашої роботи, як бригада працює, і як ми ставимося до бійців, який шлях та підготовку вони проходять. Тому, напевно, до нас більшість людей і йде», – каже «Лакі».

Контакти рекрутингового центру 3-ї ОШБр у Львові: вул. Староєврейська, 7а

Щодня: з 10:00 до 17:00

Телефон: +38 (097) 284 84 31

«Азов»: Війську потрібні різні професії

«Комусь тільки стукнуло 18 років – і вони приходять до нас. І на питання “Чому?” кажуть: “А як інакше?”», – розповідає керівник львівського центру комплектування бригади «Азов» Андрій Лазорко на позивний «Синевир». 

«Азов» розпочав рекрутингову кампанію ще у 2016 році. За ці роки бригада отримала від людей довіру та сформувала чітку систему набору кандидатів. Сьогодні центри комплектування 12-ї бригади спеціального призначення НГУ «Азов» працюють у Львові, Києві, Дніпрі, Одесі та Луцьку. У «Азові» акцентують, що допомагати Україні можна не лише на бойових посадах, а і в тилу – водіями, логістами та кухарями.

«Ми працюємо з людьми, які добровільно до нас приходять. Вони мають мотивацію, хочуть служити та допомагати. З такими людьми значно простіше працювати, і ми готові це робити», — пояснює Андрій Лазорко.

Вступ до лав 12-ї бригади спеціального призначення НГУ «Азов»

Рекрутинговий центр «Азову» у Львові працює майже рік. У бригаді шукають не лише новобранців – сюди також переводяться військовослужбовці з інших частин. Охочі можуть зателефонувати рекрутерам з «Азову», лишити заявку на офіційному сайті чи прийти до центру комплектування. 

Шлях новобранця «Азову» виглядає так:

  1. Проходите співбесіду. Рекрутер дізнається про стан здоров’я та бажаний напрямок служби.
  2. Збираєте належний пакет документів.
  3. Бригада скеровує на ВЛК та допомагає з її проходженням.
  4. Оформлюєте необхідні документи для проходження служби та вирушаєте на базовий курс бойової підготовки.

Детальніше про цей процес можна прочитати тут

«Якщо хтось не визначився із напрямком служби, то ми орієнтуємося на його попередній досвід. У разі, якщо людина має багато категорій (водійських прав – ред.), готова їздити та робить це добре, то ми, звісно, готові бачити її на посаді водія», – пояснює «Синевир».

За його словами, наразі «Азов» не має проблем із нестачею новобранців: з тих, хто приходить на співбесіду, на службу потрапляє близько 90%. Найчастіше до бригади приходить молодь від 18 до 30 років. Жінок наразі набирають лише на медичні посади — кандидатки повинні мати відповідну освіту та досвід роботи. 

Навчання рекрутів триває близько п’ятьох тижнів. Після успішного проходження базового курсу бойової підготовки новобранці отримують шеврони «Азову» і їх розподіляють у конкретні підрозділи.

Базовий курс бойової підготовки в «Азові»

Вакансії – тилові та бойові

«Багато людей чітко знають, що вони хочуть воювати в бойових підрозділах — мають ціль і готуються. Інші ж знають, що будуть корисні в тилу – і ми так само готові їх там бачити», – розповідає керівник львівського центру комплектування бригади «Азов».

Вакансії «Азову» можна переглянути на офіційному сайті. Також бригада співпрацює з сервісом work.ua – там наразі розміщені 36 вакансій. «Азов» шукає, зокрема, анестезіологів, водіїв, операторів БПЛА та FPV-дронів, артилеристів. Андрій Лазорко пояснює, що «Азов» не конкурує з іншими бригадами за вмотивованих бійців, адже в будь-якому разі українському війську потрібні люди. 

«Людям треба розповідати про військо»

Керівник львівського центру комплектування бригади «Азов» пояснює, що мотивація новобранців різна. «Якщо говорити про молодь, то часто вони чекають 18 років. Кажуть, що раніше дуже хотіли прийти, втім їх нікуди не брали. Старші ж люди бачать, що їхня допомога у війську потрібна», — прокоментував «Синевир». 

За його словами, рекрутинг в Україні доволі молода практика, адже всі звикли, що через ТЦК мобілізація відбувається примусово, а має бути навпаки. 

«Людей треба ознайомлювати з військовою справою, проводити вишколи, акції, вести діалог. Просто розповідати про військо, щоб вони приходили самі», – сказав керівник львівського центру комплектування бригади «Азов».

Рекрутинговий центр «Азову» у Львові працює за адресою: вул. Пекарська, 41 

Пн-Пт: з 9:00 до 18:00

Телефон: +38 (066) 155 68 17

Львівський рекрутинговий центр: вибір із 20 бригад

Понад місяць тому у Львові відкрили перший в Україні рекрутинговий центр української армії – лише за тиждень роботи до нього звернулися 107 людей. У рекрутинговому центрі не видають повісток – натомість тут консультують, знайомлять із вакансіями у лавах Сил оборони та допомагають кандидату сконтактуватися із бажаною військовою частиною.

«Ми не конкуруємо з ТЦК і не видаємо повістки»

Рекрутерка Галина Піскорська пояснює, що рекрутинговий центр є додатковим механізмом, який допомагає людям бути залученими до служби у ЗСУ. Однак важливо розуміти, що кандидату все одно доведеться піти до Територіального центру комплектування. «Ми не є конкурентами ТЦК. Ми не заміняємо ТЦК, адже рекрутинговий центр – це попередній етап. Ми підготовуємо, інформуємо, контактуємо з військовою частиною», – зазначила рекрутерка.

Прийшовши до рекрутингового центру, людина може спокійно поспілкуватися із рекрутером. Якщо кандидат дезінформований чи має якийсь страх, то тут він отримує об’єктивну інформацію.

«Ви маєте чітку гарантію, що звідси вийдете і повернетеся додому. До ТЦК ж можна просто прийти та поцікавитися, а там вручать повістку і до вечора відправлять на навчання. У нас же так бути не може», — каже рекрутерка.

Галина Піскорська пояснює, що рекрути отримують можливість знайти вакансію відповідно до їхніх бажань чи здібностей. За її словами, медик не може працювати стрільцем, адже людина має бути залучена до Збройних Сил відповідно до свого попереднього професійного досвіду

Львівський рекрутинговий центр співпрацює з понад 20 бригадами

Рекрутинговий центр у Львові здебільшого орієнтований на львівські бригади, однак він щоденно розширює співпрацю. Зараз Центр рекрутингу української армії співпрацює із понад 20 бригадами. 

Наразі у центрі найбільше бойових вакансій. Затребуваними є посади саперів, стрільців, водіїв та механіків. Щодо тилових вакансій, то запит тут теж доволі великий. Йдеться, зокрема, про бухгалтерів, кухарів та діловодів. 

Галина Піскорська не назвала кількість людей, які щодня приходять чи телефонують до рекрутингового центру. Вік охочих доволі різний: «До нас звертаються кандидати, яким 67 років. Але, на жаль, ми їм нічого не можемо запропонувати, тому що закон цього не дозволяє». До рекрутингового центру також приходять і жінки — вони складають 30% від загальної кількості охочих. 

Рекрутерка додала, що завдяки приходу до рекрутингового центру мінімізується ризик того, що людина потрапить до іншої бригади. Однак шанс «потрапити не туди» все ж є.

«Треба розуміти, що в країні йде війна і прогнозувати щось складно. У рекрутинговому центрі ризик потрапити “не туди” мінімізується. Є військові частини пріоритетні для комплектування. Якщо кандидат обирає таку частину, то ризик мінімальний. Якщо ж військова частина не входить в перелік пріоритетних, то ймовірність потрапиш в інший підрозділ зростає», — прокоментувала Галина Піскорська.

Як проходить відбір кандидата

Механізм відбору виглядає так:

  1. Приходите до рекрутингового центру та спілкуєтеся із рекрутером.
  2. Підбираєте відповідну посаду.
  3. Рекрутинговий центр контактує із військовою частиною. Далі проходите співбесіду.
  4. Йдете на оформлення у ТЦК та СП.
  5. Отримуєте направлення для проходження військової служби.

Детальніше про алгоритм рекрутингу можна прочитати тут

У випадку, коли кандидат прийшов до центру та не має конкретних побажань, рекрутер спочатку знайомиться з людиною, дізнається про її стан здоров’я, попередній досвід – цивільний та військовий, якщо такий був. «Можна хотіти полетіти у космос, але вас розхитує при їзді на трамваї. Можливості та бажання мають плюс-мінус збігатися», – пояснила рекрутерка Галина Піскорська. 

Львівський рекрутинговий центр працює за адресою: вул. Костя Левицького, 67

Пн-Чт: з 9:00 до 18:00

Пт: з 9:00 до 16:00

Телефон: +38 (032) 254 62 81; +38 (032) 254 62 80; +38 (067) 300 15 63.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності