• Головна
  • Україна
  • Працівники ТЦК не можуть затримувати людей на вулицях — Дмитро Лубінець

Працівники ТЦК не можуть затримувати людей на вулицях — Дмитро Лубінець

Працівники ТЦК не можуть затримувати людей на вулицях — Дмитро Лубінець

Омбудсман також виступив проти розширення повноважень ТЦК

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що працівники ТЦК та СП не можуть затримувати українців на вулицях. Натомість право зупиняти та перевіряти документи перехожих є у правоохоронців, розповів він в інтерв’ю для журналістів Суспільного у середу, 3 квітня.

ТЦК та СП мають співпрацювати з поліцією для пошуку ухилянтів

“Вони не можуть ходити по вулицях і фізично затримувати громадян України з застосуванням фізичної сили. Не можуть. Це нонсенс. Хто від цього виграє? Армія? Ні. Громадяни України, які бояться виходити на вулицю? Ні“, — зазначив Дмитро Лубінець.

На його думку, для пошуку та затримання ухилянтів, ТЦК та СП мали б співпрацювати з працівниками Національної поліції. Зокрема він привів у приклад те, як на Полтавщині військові подали до поліції списки людей, які, попри повістки, так не з’явилися до центрів комплектування.

“Якщо треба проводити так звані рейди, то до складу цієї групи обов'язково повинні бути долучені представники Національної поліції. Саме вони перевіряють документи. Після цього вони надають відомості співробітникам ТЦК для перевірки, чи є такий громадянин України в реєстрі військовозобов'язаних, чи немає”, — додав омбудсман. Крім того, Дмитро Лубінець заявив, що не схвалює розширення повноважень ТЦК, які пропонували у першій редакції законопроєкту про нові правила мобілізації.

Нагадаємо, 2 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років, а також про електронний кабінет військовозобов’язаного. Також у березні Парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки у вівторок проголосував за виключення із законопроєкту про мобілізацію блокування рахунків ухилянтів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності