• Головна
  • Україна
  • Зеленський підписав закон про зниження мобілізаційного віку

Зеленський підписав закон про зниження мобілізаційного віку

Тепер під мобілізацію підпадатимуть військовозобов’язані, яким виповнилося 25 років

Тепер під мобілізацію підпадатимуть військовозобов’язані, яким виповнилося 25 років

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років, а також про електронний кабінет військовозобов’язаного. Про це йдеться на сайті на сайті Верховної Ради України.

Зеленський змінив віковий критерій

Відповідні зміни до чинного закону про військовий обов’язок і військову службу були прийняті парламентом ще минулого року — 30 травня 2023 року. Однак після цього Зеленський не підписував його. Лише у вівторок, 2 березня, на сайті Верховної Ради з’явився запис, що закон "повернуто з підписом від Президента України".

Електронний кабінет запрацює у другому кварталі 2024

Щодо електронного кабінету військовозобов'язаного, то у Міністерстві оборони України заявили, що планують запустити у другому кварталі 2024 року.За словами заступниці міністра оборони Катерини Чорногоренко, в кабінеті військовозобов’язаного буде можливість оновити дані без відвідування територіальних центрів комплектації і далі ці дані уже будуть використовувати ТЦК.

Нагадаємо, що 7 лютого 2024 року Верховна Рада підтримала оновлений урядовий законопроєкт про мобілізацію. Серед його пунктів — скасування строкової служби (замість неї буде базовий військовий вишкіл) і демобілізація військових після 36 місяців служби. Зараз у комітеті ВР з питань триває розгляд правок до законопроєкту про мобілізацію, які стосуються надання відстрочки та бронювання.

Комітет не підтримав відстрочку для:

  • осіб начальницького складу НАБУ та ДБР;
  • співробітників МЗС України та осіб, які мають дипломатичний ранг Надзвичайний та Повноважний Посол;
  • особам, які є релігійними проповідниками, наставниками або іншими священнослужителями релігійних організацій. “Члени комітету вважають, що це питання треба врегульовувати в Законі про альтернативну службу, а не в законі про мобілізацію, адже всі громадяни згідно з Конституцією мають рівні права та обов’язки не зважаючи на релігійні та інші переконання”, — йдеться у повідомленні;
  • для працівників позашкільної освіти;
  • для неповнорідних братів/сестер;
  • для творчих працівників, реставраторів, головних зберігачів фондів та керівників національних закладів культури.

Натомість відстрочка збережена для:

  • аспірантів всіх форм навчання (бюджетна та комерційна).

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності