• Головна
  • Україна
  • НАБУ затримало колишнього радника Офісу президента Артема Шила

НАБУ затримало колишнього радника Офісу президента Артема Шила

Артем Шило

Артем Шило організував закупівлю трансформаторів за завищеною втричі ціною

САП та НАБУ викрили організовану групу на АТ “Укрзалізниця”, яку очолив колишній радник Офісу Президента України. Їх підозрюють у заволодінні 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами. Про це, 2 квітня, повідомили у НАБУ.

За даними журналіста, засновника проєкту “Наші Гроші” Юрія Ніколова йдеться про колишнього позаштатного радника ОП Артема Шила. “Того самого Шила, який курував Укрзалізницю, на якій детективи і знайшли цю історію корупції прямо під час вторгнення. Це той самий Шило, якого за рішенням Зеленського нещодавно відсторонили від високої посади і після цього почали тиск на ігорку, яку теж купував Шило”, — написав Ніколова.

Зазначимо, до березня 2024 року Артем Шило очолював Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. За даними медіа, у 2021 році він став позаштатним радником Офісу президента. У розслідуванні Bihus.Info йшлося, що Артем Шило за десять років на держслужбі накопичив майна майже на млн. Його також називали близьким до заступника керівника офісу президента України Олега Татарова і тих, хто «стежить за залізницею». Крім того, саме із Шилом пов'язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

Справа про завищену закупівлю трансформаторів

За даними правоохоронців, з червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб АТ “Укрзалізниця” забезпечив закупівлю силових трансформаторів за завищеною вартістю у наперед визначеної компанії. “Він організував підготовку та направлення до УЗ листа “Щодо загроз державній безпеці”, який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами. Важливо, що компанію-переможця контролює громадянин Республіки Білорусь, який має зв’язки з рф”, — повідомили у НАБУ.

Суд наклав арешт на 53 млн грн компанії-постачальника

Компанія-переможець через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупила трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі. Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 рр. “Укрзалізниця” зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд. Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності