В Україні запускають реформу середньої освіти

Андрій Сташків — заступник міністра освіти, фото Марії Брикимової, ГО «Смарт освіта»

Пілотний проєкт з реформи шкільної освіти запустять з наступного року

З 2027 року в Україні розпочнеться реалізація реформи профільної середньої освіти. Але пілотні моделі профілізації з відповідними програмами й матеріалами стартують вже наступного року.

Як пояснили в Міністерстві освіти й науки, мета реформи середньої освіти — індивідуалізувати освіту в старшій школі, забезпечити свободу вибору та наблизити її до потреб кожного учня й учениці. Учні зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть якісну профорієнтаційну роботу та будуть відгукуватися на потреби учнівства в тих чи інших курсах.

Для пілотного проєкту з реформи середньої освіти МОН обрало 25 загальноосвітніх середніх шкіл, які надалі стануть менторами для продовження проєкту. Починаючи з 2027 року звична середня освіта матиме такий поділ за рівнями:

  • початкова — 1-4 класи;
  • базова — 5-9 класи;
  • старша профільна школа — 10-12 класи.

Суттєвою зміною в системі освіти стає те, що всі три рівні відтепер матимуть окремі приміщення: відбудеться розподіл шкіл за рівнями. Поєднувати початкову, базову та старшу профільну школу зможуть, імовірно, лише приватні заклади освіти.

Заступник міністра освіти Андрій Сташків раніше пояснював, що у закладах освіти будуть випробовувати різні моделі профільного навчання, адже учні й учениці матимуть індивідуальні освітні траєкторії, які можна побудувати по-різному, наприклад:

  • обрати чітко регламентований профіль;
  • запропонувати учням на вибір усі предмети й інтегровані курси;
  • запропонувати змішаний варіант, коли є профіль із ядром змісту й вибір частини предметів і курсів.

Сташків додав, що в пілоті візьмуть участь учні 10 класів закладів освіти, які відповідатимуть критеріям для академічних ліцеїв і самостійно погодяться взяти участь в апробації реформи. За його словами, кількість профілів у ліцеї залежатиме від кількості 10-класників, які там навчаються. Це питання, за словами посадовця, поки на етапі обговорення, однак «точно мають бути мультипрофільні ліцеї, щоб забезпечити варіативність для учнівства».

Також МОН планує запропонувати учням, які візьмуть участь у пілотуванні профільної середньої освіти, переваги під час вступу до закладів вищої освіти. Зокрема, через те, що такі школярі й школярки вперше вчитимуться на рік довше (12 років замість 11), розглядають можливість зараховувати їх одразу на 2 курс закладу вищої освіти. Але це питання ще потребує обговорення з університетами.

Раніше ми писали про нові правила вступу до аспірантури у 2024 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності