• Головна
  • Україна
  • Швейцарія надасть понад 80 млн грн на реформу профтехосвіти в Україні

Швейцарія надасть понад 80 млн грн на реформу профтехосвіти в Україні

Профтехосвіта

Програма реформи профтехосвіти передбачає кар’єрний супровід учнів

Швейцарія спрямує понад 80 мільйонів гривень на підтримку реформи профтехосвіти в Україні. Про це 29 березня написав на своїй сторінці у Facebook міністр освіти України Оксен Лісовий.

Куди спрямують гроші:

Швейцарсько-український проєкт DECIDE надаватиме експертну та технічну підтримку та зосередиться на таких завданнях:

  • розвитку мережі навчально-методичних центрів професійної освіти;
  • удосконаленні нормативної бази для забезпечення ефективного впровадження реформи;
  • розробці нової моделі формування регіональних мереж;
  • передачі закладів з державної у комунальну власність.

Ще один фокус уваги — розвиток системи кар’єрного супроводу учнів. “Сьогодні профтехи обирає менше половини українських школярів. Одна з причин — ціла низка стереотипів, пов’язаних з цими закладами, інша причина — діти елементарно не знають, які професії реально потрібні на ринку праці, які переваги навчання у профтехах”, — зазначив міністр.

Тож міністерство планує запустити пілотування моделей співробітництва ОВА, громад, профтехів, шкіл та бізнесу. Уже зараз обрано шість областей, які долучаться до пілотного проєкту.

Наступний крок — визначення у цих областях 10 профтехів та 10 громад-партнерів. Заклади профосвіти отримають гранти на створення профорієнтаційних хабів та експертну підтримку в розробці стратегій розвитку, зокрема взаємодії з бізнесом.

Школи громад-партнерів у співпраці з українськими експертами та фахівцями Цюрихського педагогічного університету запровадять систему супроводу учнів у виборі професії. Громади ж отримають гранти на профорієнтаційні заходи, долучаться до підготовки кар’єрних радників.

Оксен Лісовий зазначив, що трансформація системи профтехосвіти — один із пріоритетів міністерства. А ще зауважив, що якісні зміни у цій сфері напряму впливатимуть на економіку України.

Нагадаємо, Львівська обласна рада прийняла 18 закладів профтехосвіти області з державної власності в комунальну (спільну власність територіальних громад Львівської області). Дев’ять із них розташовані у Львові. Рішення про це депутати ухвалили на позачерговій сесії 6 лютого.  “За” проголосували 63 обласні обранці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності