18 професійних училищ Львівщини передали у комунальну власність

Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу

Проти рішення виступили посадовці міської ради Львова, які є депутатами облради

Львівська обласна рада прийняла 18 закладів профтехосвіти області з державної власності в комунальну (спільну власність територіальних громад Львівської області). Дев’ять із них розташовані у Львові. Рішення про це депутати ухвалили на позачерговій сесії 6 лютого.  “За” проголосували 63 обласні обранці.

Як пояснив начальник управління майном спільної власності Львівської облради Андрій Білоус, це лише перша частина з 49 державних закладів професійно-технічної освіти, які готують до передачі у власність громад області. “Ті, що йдуть сьогодні — це ті, в яких є ідеальні документи. В яких є впорядковані майнові, земельні, всі організаційні питання. Друга хвиля, десь приблизно така сама кількість, готується найближчим часом”, — сказав Андрій Білоус. Також він заявив, що управління майном ЛОР готове проводити конкурси для призначення керівників закладів профтехосвіти.

Проти такого рішення виступили депутати обласної ради від фракції “Самопоміч”, які водночас є посадовцями Львівської міської ради. Річ у тім, що після цього рішення міська влада Львова втрачає можливість призначати директорів професійних ліцеїв та училищ, які працюють на території обласного центру. Зокрема, депутатка Львівської облради Інна Свистун, яка водночас є керівницею департаменту економічного розвитку міської ради, наголосила, що Львівська громада щороку витрачає на профтехосвіту близько 500 млн грн. Вона поставила питання директорові департаменту освіти ЛОВА Олегу Пасці, чи буде обласний бюджет фінансувати профтехосвіту у Львові. На що Олег Паска відповів, що Львів і надалі фінансуватиме профтехосвіту, оскільки цей обов’язок покладений на місто статтею 89 бюджетного кодексу України.

“Геніально... Тобто ми у Львові маємо фінансувати профтехосвіту і не мати жодного відношення до профтехосвіти”, — відреагувала Інна Свистун. На цю репліку Олег Паска пояснив, що Львів отримує безпосередню вигоду від роботи училищ та ліцеїв. “Перше: половина дітей з міста вчиться в цих закладах. Друге: друга половина дітей, яка приїжджає з області, залишається в міській економіці, як правило. Якщо ми так почнемо ділити, давайте ми ще удільні князівства зробимо. Вивісимо прапор на міській раді і скажемо: удільне князівство Львів. Чи ми живемо як одна громада? Є бюджетний кодекс, і згідно з бюджетним кодексом ви й далі будете фінансувати”, — сказав Олег Паска.

Голова фракції “Самопоміч” у Львівській облраді та водночас заступник міського голови Львова Любомир Зубач назвав рішення Львівської облради “грабежем серед білого дня” та виразив сумнів, що Львів продовжить фінансувати заклади профтехосвіти на своїй території. “Почув, що ви розраховуєте на те, що місто буде далі фінансувати. Дасться чути…”, — сказав Любомир Зубач звертаючись до Олега Паски.

Відповідно до рішення обласної ради в обласну власність з державної переходять такі заклади профтехосвіти:

  1. Вище професійне училище №11 м. Червоноград;
  2. Новояворівське вище професійне училище;
  3. Перемишлянський професійний ліцей;
  4. Львівське вище професійне училище харчових технологій;
  5. Львівське вище професійне училище технологій та сервісу;
  6. Вище професійне училище №34 м. Стрий;
  7. Стрийське вище художнє професійне училище;
  8. Львівське вище професійне училище комп’ютерних технологій та будівництва;
  9. Львівський професійний ліцей залізничного транспорту;
  10. Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей;
  11. Рава-Руський професійний ліцей;
  12. Сокальський професійний ліцей;
  13. Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу;
  14. Вище професійне училище №20 м. Львова;
  15. Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та будівництва;
  16. Вище професійне училище №29 м. Львова;
  17. Вище професійне училище №35 м. Стрия
  18. Львівське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту.

Цілісні майнові комплекси училищ, зокрема приміщення та земельні ділянки, будуть прийняті на баланс області, а діяльність юридичних осіб, які досі існували на базі цих закладів професійної освіти, припинять.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності