• Головна
  • Україна
  • Уряд закрив публічний перелік міжнародних спонсорів війни

Уряд закрив публічний перелік міжнародних спонсорів війни

Колаж Forbes

На роботу реєстру скаржилися іноземні дипломати

Кабінет міністрів України вирішив видалити з сайту Національного агентства з питань запобігання корупції сторінку з переліком міжнародних спонсорів війни. Причиною такого кроку в уряді назвали скарги іноземних дипломатів, а також відсутність законодавчих підстав для такого переліку.

Уряд закрив перелік спонсорів війни: у чому причина

У вівторок, 19 березня, відбулося розширене засідання уряду, на якому розглядали питання закриття публічного переліку міжнародних спонсорів війни. На засіданні, окрім міністрів, були присутні секретар РНБО Олексій Данілов, голова Служби безпеки України Василь Малюк, генеральний прокурор Андрій Костін, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик, а також посли та повірені низки країн. На цьому засіданні стало відомо про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів з приводу відсутності нормативної бази для існування списку міжнародних спонсорів війни. МЗС України заявило, що такий перелік негативно впливає на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії.

На цьому ж засіданні пролунала заява Міністерства юстиції, в якій наголошувалося на неприйнятності поширення від імені держави такої інформації без врегулювання питань на законодавчому рівні. Своєю чергою представники РНБО зазначили на відсутності потреби в додаткових інституціях щодо реалізації державної санкційної політики, оскільки вся вичерпна інформація з цього питання включена до Державного реєстру санкцій.

Як свідчить повідомлення урядової пресслужби, у Національному агентстві з питань запобігання корупції погодились, що питання подальшого функціонування списку міжнародних спонсорів війни справді існує. Після обговорення уряд вирішив закрити відповідну сторінку, яка розміщена на сайті НАЗК і вирішив передати інформацію з цієї сторінки до міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики для опрацювання. Ця група має визначити підстави для застосування санкцій до вказаних у цьому переліку компаній та підготувати відповідні пропозиції для розгляду на засіданні РНБО. Таким чином, після закриття сторінки люди, які на неї переходять, потраплятимуть на сайт Державного реєстру санкцій.

Перелік міжнародних спонсорів війни створював проблеми Україні

Зауважимо, що перелік міжнародних спонсорів війни був не санкційним, а репутаційним інструментом. До нього потрапляли компанії, які так чи інакше працюють у Росії або з Росією.

Попри те, що до жодної такої компанії санкції не вводили і вони вільно продовжували працювати в Україні, це призводило до проблем: наприклад, Угорщина неодноразово вимагала від України виключити з цього переліку OTP Bank, який має дочірні структури і в Україні, і в Росії. До виключення банку зі списку Угорщина блокувала важливі рішення Євросоюзу щодо України. Також Україна отримувала погрози від Китаю через цей список, в якому було багато китайських компаній.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності