• Головна
  • Економіка
  • НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни дві тютюнові компанії. Одна з них будує фабрику у Львівській громаді

НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни дві тютюнові компанії. Одна з них будує фабрику у Львівській громаді

НАЗК внесло до списку міжнародних спонсорів війни дві тютюнові компанії. Одна з них будує фабрику у Львівській громаді

Філіп Морріс інвестує у виробництво у селі Підрясне

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International до переліку міжнародних спонсорів війни. Підставою стала їхня активна діяльність на території Росії та сплата значних податків до її бюджету.

Зокрема, згідно із повідомленням НАЗК, виторг російського підрозділу Philip Morris у перший рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну зріс на 8%, а чистий прибуток — на 45%. Відповідно, компанія сплатила до бюджету агресора понад 136 млн дол. США.

При цьому Філіп Морріс продовжує діяльність в Україні, зокрема у Львівській громаді. 20 червня цього року компанія повідомила про намір інвестувати понад 30 млн доларів у запуск нового виробництва у Львівській області. “Підготовчі роботи щодо майбутньої фабрики почнуться в липні 2023 року. Компанія очікує, що виробництво буде запущено у 1 кварталі 2024 року. На новій фабриці працюватиме понад 250 людей, переважно на виробництві. Працевлаштування першочергово буде запропоновано працівникам харківського підприємства Філіп Морріс”, — йдеться у повідомленні Філіп Морріс.

Також у повідомленні вказано, що локацію для нового виробництва тютюновій компанії запропонував урядовий офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest. За інформацією LVIV.MEDIA, майбутня фабрика Філіп Морріс розташована у селі Підрясне, поблизу кільцевої дороги, у межах Львівської міської територіальної громади.

У коментарі LVIV.MEDIA заступник міського голови Львова Сергій Кіраль повідомив, що міська влада у цій ситуації діятиме “згідно із законом” і не має наміру перешкоджати діяльності Філіп Морріс.

“Те, що у Львові є міська рада, не означає, що ця міська рада має вплив на всі процеси, які відбуваються в місті”, — зазначив посадовець. За його словами, це приватна компанія, яка під час своєї релокації співпрацює з львівським бізнесом, а не з міською владою.

Сергій Кіраль також не вважає чимось надзвичайним те, що у Львові працює підприємство зі списку міжнародних спонсорів війни, оскільки такий статус не передбачає санкційних обмежень. “Нехай наш президент зустрічається з президентом Байденом щодо тих американських компаній, які не бажають згортати бізнес в Росії. Нехай українська влада введе проти них конкретні санкції, тоді ми їх будемо виконувати”, — пообіцяв Сергій Кіраль.

Список “Міжнародні спонсори війни” — це реєстр, який веде Національне агентство з питань запобігання корупції. Потрапляння до цього списку не накладає обмежень на діяльність компаній, натомість є репутаційним інструментом. Зокрема, як вказує НАЗК, компанії з цього списку потрапляють до World-check. Це найбільша у світі база даних для перевірки контрагентів щодо зв’язків з терористичними організаціями, шахрайством, якою користуються, зокрема, міжнародні банки та страхові компанії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності