• Головна
  • Україна
  • Репродуктивні клітини загиблих військових не знищуватимуть: Зеленський підписав закон

Репродуктивні клітини загиблих військових не знищуватимуть: Зеленський підписав закон

Репродуктивні клітини загиблих військових не знищуватимуть: Зеленський підписав закон

Раніше, у листопаді 2023 року, Володимир Зеленський підписав закон, який зобов'язував утилізовувати заморожений біоматеріал військових у разі їхньої смерті

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який передбачає можливість збереження репродуктивних клітин військовослужбовців та військовослужбовиць у разі їх загибелі. Про це 12 березня повідомили на офіційному сайті Верховної Ради України. Метою ухвалення законопроєкту є збереження генофонду українського народу.

Як і скільки зберігатимуть репродуктивні клітини

Згідно з законом, репродуктивні клітини можуть зберігатися безплатно протягом трьох років з моменту загибелі особи, яка здала біоматеріал. Надалі можна продовжити термін зберігання репродуктивних клітин, однак коштом іншої особи.

Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються, також зможе розпоряджатися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин військового чи військової, ця людина визнається батьком або матір’ю народженої дитини.

Що передувало

Раніше стало відомо, що Зеленський у листопаді 2023 року підписав закон, що зобов’язував утилізовувати заморожений біоматеріал військових у разі їхньої смерті. Водночас у МОЗ тоді запевнили, що кріобанки не будуть утилізувати біологічний матеріал українських військових, які загинули на фронті.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності