• Головна
  • Україна
  • 11 березня у Львові Україна і Польща домовлятимуться про розблокування кордону

11 березня у Львові Україна і Польща домовлятимуться про розблокування кордону

Київ і Варшава шукатимуть компроміс в конфліктних питанняхечках

Попереднє засідання комісії, на якому розглядалися проблемні питання міждержавних взаємин, пройшло у польському Ряшеві 22 вересня 2022 року

У Львові в понеділок, 11 березня, відбудеться девʼяте засідання Українсько-польської Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва під співголовуванням віцепремʼєр-міністра Ірини Верещук і міністра розвитку і технологій Польщі Кшиштофа Гетьмана. Як 8 березня повідомив Укрінформу посол України в Польщі Василь Зварич, сторони, зокрема, обговорять питання розблокування спільного кордону та заборону на імпорт до Європи російських і білоруських агропродуктів.

Київ і Варшава шукатимуть компроміс в аграрних суперечках

За словами Зварича, в межах комісії обговорюватимуться актуальні і нові проєкти інвестиційної, інфраструктурної, транспортної, енергетичної, прикордонної та митної співпраці, розбудови пропускної спроможності пунктів пропуску, співпраці в галузі довкілля й охорони здоровʼя, туризму. Він додав, що в цій галузі шукатимуть взаємоприйнятну формулу співпраці, яка б відповідала домовленостям і політиці ЄС, інтересам і польських, і українських фермерів та дала змогу припинити блокування польськими протестувальниками руху вантажного транспорту через українсько-польський кордон.

Ми також будемо активно спільно працювати над забороною імпорту російської й білоруської сільськогосподарської продукції до країн ЄС, проти російських ігрищ на продовольчому ринку Європи й світу, що насправді є основним джерелом проблем для польських, українських фермерів та фермерів інших країн Європи”, — наголосив Зварич.

Він підкреслив, що метою засідання у Львові буде також те, щоб заплановані на кінець березня у Варшаві міжурядові консультації на рівні глав урядів “відбувалися на тлі уже розблокованого кордону, що дозволило б зосередити увагу на стратегічно важливих питаннях нашої взаємодії, у тому числі в контексті підготовки до передвступних переговорів між Україною та ЄС”.

Він додав, що засідання у Львові має вкотре продемонструвати, що "відносини між Україною і Польщею є багатовимірні й не обмежуються лише темою кордону і повʼязаними з цим емоціями, які підживлює російська сторона через різні провокації, щоб посварити наші держави та народи”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності