Українським пенсіонерам у березні підвищать пенсії

Українським пенсіонерам підвищать пенсії з березня, фото ілюстративне

Уряд ухвалив постанову про індексацію пенсій та збільшення низки інших виплат

Кабінет міністрів на засіданні у п’ятницю, 23 лютого, ухвалив рішення про індексацію пенсійних виплат в Україні з 1 березня. Таким чином, середній розмір підвищення пенсій з 1 березня складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн.

Йдеться про постанову «Про індексацію пенсійних і страхових виплат і додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році», текст якої цитує «Економічна правда».

Згідно з документом, пенсії будуть проіндексовані на 7,96%. Також, згідно з цією постановою, з 1 березня 2024 року збільшуються на коефіцієнт 1,0796:

  • показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески;
  • пенсії військовослужбовців;
  • пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • пенсії за особливі заслуги особам;
  • пенсії, призначені відповідно до законів «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову, науково-технічну діяльність»;
  • щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Також було визначено рівень підвищення для пенсій, призначених у 2021-2023 роках, у розмірі 100 гривень. Також постанова визначає, що розмір збільшення пенсій не може перевищувати 1500 гривень.

Як уточнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн. За його словами, індексація торкнеться понад 10 мільйонів українців:

  • 9,5 млн цивільних пенсіонерів;
  • майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств;
  • майже 100 тисяч «чорнобильців».

Крім того, як додав Шмигаль, з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу. Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності