• Головна
  • Україна
  • США передадуть Україні через Естонію 500 тис. доларів, конфіскованих у росіян

США передадуть Україні через Естонію 500 тис. доларів, конфіскованих у росіян

500 тис. доларів будуть спрямовані на відновлення зруйнованої росіянами енергетичної інфраструктури, фото ілюстративне

Американська влада поки що не дозволяє передавати заморожені гроші росіян безпосередньо Україні

Заступниця генерального прокурора США Ліза Монако заявила про передачу Естонії заморожених російських активів на суму 500 тисяч доларів. Ці гроші Естонія спрямує для відновлення України.

«Ми передаємо конфісковані кошти нашим естонським партнерам на користь України, тому що наразі наша чинна влада не дозволяє напряму передавати ці кошти», — зазначила Монако в коментарі «Суспільному» в суботу, 17 лютого.

За інформацією Міністерства юстиції США, Ці гроші Штати конфіскували у справі про незаконну мережу закупівель — до Росії намагалися експортувати високоточний верстат американського виробництва для використання у військовій сфері. Верстат до Росії не потрапив, а 14 лютого громадянин Латвії, звинувачений у цій справі, визнав себе винним у порушенні експортних законів і правил США.

За словами заступниці генпрокурора, одна річ залишається незмінною — американські зобов'язання підтримувати український народ.

«Ми запустили оперативну групу Kleptocapture лише через кілька днів після неспровокованого і незаконного вторгнення РФ в Україну. Оперативна група зосереджена на переслідуванні нечесних здобутків тих, хто підтримує російську військову машину», — сказала посадовиця.

Монако зазначила, що з конфіскацією цих грошей США висунули звинувачення шістьом людям у порушеннях експортного контролю та відмиванні грошей. Заступниця генпрокурора США також наголосила, що мандат Klepto Capture полягає не лише у судовому переслідуванні тих, хто порушує американські санкції та закони про експортний контроль для підтримки російської агресії. За її словами, оперативна група також налаштована конфіскувати злочинні доходи та використовувати ці активи для підтримки України.

«Як зазначено в угоді, яку ми підпишемо сьогодні, Естонія спрямує ці кошти для запуску проєкту, що спрямований на швидшу та ефективну оцінку шкоди, завданої українським системам передачі та розподілу електроенергії. Це крок до справедливості та відновлення, але це необхідний крок, і він прокладає новий шлях до боротьби з безперервною жорстокістю Росії», — поінформувала Монако.

Заступниця генпрокурора додала, що Мін'юст США продовжуватиме шукати креативні рішення, щоб український народ міг відбудовувати «будинок за будинком, місто за містом».

Зазначимо, що торік у вересні США заявили, що вперше передадуть Україні конфісковані активи російських олігархів на суму 5,4 млн доларів на підтримку українських ветеранів. Після цього Естонія заявила, що планує стати першою країною в ЄС, яка передасть Україні конфісковані російські активи на суму приблизно 38 млн євро. Україна своєю чергою розраховує отримати 300 млрд євро конфіскованих російських активів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності