Уряд дозволив відкрити код застосунку “Дія”

Уряд дозволив відкрити код застосунку “Дія”

Доступ до реєстрів та особливостей шифрування застоснуку й надалі буде закритий

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка дозволяє зробити код застосунку “Дія” відкрити для усіх охочих. Тож державний ІТ-сервіс стане open-source продуктом. Про це 14 лютого повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Міністр відзначив, що будь-який розробник з будь-якої точки світу зможе вивчити технічну документацію й почати розробляти свої додаткові сервіси або мікросервіси, які підходитимуть до застосунку. З відкритим кодом і документацією держава зможе швидко експортувати “Дію” в інші країни. “Відкривши код, звісно, ніхто не зможе отримати доступ до реєстрів та особливостей шифрування Дії.” — зазначив міністр.

Топові світові продукти працюють на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road — на його основі ми побудували систему Трембіта, яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами”, — написав Іван Федоров. Також IT-спільнота зможе зрозуміти, як працює Дія, проаналізувати код та особливості архітектури застосунку. Також розробники зможуть запропонувати зміни чи покращення, які розгляне команда, яка працює над застосунком.

“Дія” (скорочення від “Держава і я”) — мобільний застосунок та вебпортал, розроблений Міністерством цифрової трансформації України. “Дію” було офіційно запущено у 2020 році. Застосунок дає змогу зберігати водійське посвідчення, внутрішній і закордонний паспорти та інші документи в смартфоні, а також передавати їхні офіційні копії. Зараз у застосунку доступні 14 цифрових документів та більш ніж 30 сервісів, а на порталі — понад 100 послуг. Нещодавно Михайло Федоров анонсував нові послуги, які з’являться у застосунку найближчим часом, зокрема розмитнення авто, онлайн-шлюб та кабінет пацієнта.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності